Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol fiyatları, resmi verilere göre ABD'de rekor seviyelere çıkan petrol stoklarının, küresel arz fazlasını azaltmak amacıyla OPEC'in üretimi kısma çabalarını dengelemesi ile birlikte kayıplarını korudu.

Vadeli petrol kontratları, Çarşamba günü yüzde 0.3 düştükten sonra yüzde 0.2 daha geriledi. ABD'de petrol stokları geçen hafta 1.5 milyon varil artarak 520.2 milyon varil ile 1982'ye kadar giden verilere göre en yüksek seviyesine çıktı. Bloomberg'in petrol tankeri izleme verilerinden yaptığı derlemeye göre, Suudi Arabistan'ın ham petrol nakliyatı geçen ay dştü. Bu durum, OPEC'in en büyük üreticisinin arzı taahhüt ettiğinden daha fazla kısmaya devam ettiğini işaret ediyor.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve topluluk dışındaki 11 üretici ülkenin üç yıldır süren küresel arz fazlasını sonlandırmak için üretimi azaltırken, ABD'li üreticiler ise üretimi artırıyor. Bu durum arz fazlasını azaltılacağına ilişkin beklentileri zayıflatıyor. Bu gelişmeler fiyat dalgalanmalarının azalmasına neden oldu. Chicago Board Opsiyon Borsası Ham Petrol Volaitilite Endeksi Ekim 2014'ten bu yana en düşük seviyesine indi.

Hyundai Futures Corp. emtia analisti Will Yun, "Piyasa bir ikilem ile karşı karşıya. Zİra ABD stoklarında bir azalma olmazsa, küresel arz fazlasının açığa dönüştüğünü göremeyebiliriz," dedi ve "Mevsimsel olarka ve ayrıca kaya petrolü üretimindeki artışla beraber, stoklar muhtemelen artmaya devam edecek" şeklinde görüş bildirdi.

Nisan vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 13 ent düşerek Seul saati ile 10:05'te varil başına 53.70 dolara indi. Kontrat Şubat ayında 51.22 dolar ile 54.94 dolar arasında kaldı. Bu Ağustos 2013'ten bu yana en dar işlem bandını işaret ediyor.

Mayıs vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 6 sent ya da yüzde 0.1 düşerek varil başına 56.30 dolara geriledi. Fiyatlar Çarşamba günü 15 sent düşerek 56.36 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Mayıs vadeli WTI'a kıyasla 2.13 dolar primli işlem gördü.