Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

(15:35'te güncellendi)

Petrol fiyatları, ABD'de rekor seviyeye çıkan stoklar ve artan üretimin OPEC'in arz fazlasını dengelemek için üretimı kısma çabalarını etkisiz kılacağı endişeleri ile iki ayın en güçlü haftalık kaybına yöneldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta Cuma günü, yedi haftanın en yüksek seviyesini görmesinden sadece birkaç gün sonra üç haftanın en düşük seviyesi yakınında seyretti. Bu neredeyse bütün bir yılın hikayesiydi. Fiyatlar, OPEC ve diğer üreticilerin üretim kısıntısının ABD'de artan üretim ile dengelenmesinden dolayı 50 dolar ile 55 dolar arasında dalgalandı. Bu hafta açıklanan resmi verilere göre ABD'de petrol stokları rekor seviyeye çıkarken, Suudi Arabistan, OPEC'in üretimi kısma çabalarına ikinci ayda da öncülük ediyor.

Yatırımcılar ABD'de arz artışlarının Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve diğer bazı önemli üretici ülkelerin arz fazlasını gidermek için üretimi kısma çabalarına zarar verip vermediğini değerlendirirken, fiyat dalgalanmaları azaldı ve volatilite göstergesi Ekim 2014'ten bu yana en düşük seviyesine indi. Amerika'da petrol üretimi yaklaşık bir yılın en yüksek seviyesine çıkarken, OPEC'in en önemli üyesi Suudi Arabistan Şubat ayında üretimi önceki aya göre günlük 90,000 varil azalttı.

Global Risk Management Ltd. analisti Michael Poulsen, "Piyasalar artan stoklardan rahatsızlık duyuyor," dedi ve "ABD'de aktif petrol sondaj kuyusu sayısında birkaç haftadır görülen artış, kaya petrolü üretiminin artacağı beklentilerini güçlendirdi" şeklinde görüş bildirdi.

Nisan vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 3 sent yükselerek, Londra saati ile 09:55'te varil başına 52.64 dolara çıktı. Kontrat Perşembe günü 1.22 dolar düşüşle 52.61 dolara inerek 8 Şubat'tan bu yana en düşük seviyesinden kapandı. Fiyatlar, geçen hafta yüzde 1.1 yükseldikten sınra, bu hafta yüzde 2.6 düştü. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 23 altında.

Mayıs vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 9 sent yükselerek varil başına 55.17 dolara çıktı. Fiyatlar Perşembe günü 1.28 dolar ya da yüzde 2.3 düşüşle 55.08 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Mayıs vadeli WTI'a kıyasla 2.07 dolar primli işlem gördü.

(15:35'te güncellendi)