Advertisement

Awsya hisse senetleri, yatırımcıların bu ay faiz artırımına gidilme olasılığına ilişkin işaretler vermesi bekşenen Fed Başkanı Janet Yellen'ın konuşması öncesi riskli varlıklardan çıkması ile birlikte değer kaybetti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Hong Kong saati ile 10:20'de yüzde 0.9 aşağıda seyrediyordu ve son iki ayın en kötü haftalık performansını göstermeye yöneldi. Japonya'da Topix Endeksi yükselirken ve yükselişini üçüncü güne taşırken, Japon yeni dolar karşısında Perşembe günü kayıplarını dördüncü güne taşıdı. Güney Kore'de Kospi Endeksi, Çin'in bu ülkeye turizmi durduracağı yolunda çıkan haberin ardından Hotel Shilla Co. öncülüğünde turizm hisselerine gelen satışlarla düştü ve Asya'da diğer piyasalardan daha kötü bir performans izledi.

IG Asia Pte Ltd. piyasa stratejisti Jingyi Pan, "Bugün dikkatler, Fed'in izleyeceği yol için işaret verebilecek gelecek haftaki ABD tarım dışı istihdam verisi öncesi, Fed Başkanı Janet Yellen'ın Chicago'da yapacağı konuşmada olacak," dedi ve "Asya piyasaları dün piyasaların izlediği yola paralel olarak aşağı yönde hareket etti" şeklinde görüş bildirdi.

Standard & Poor's 500 Endeksi (S&P 500), yatırımcıların ABD hisse senetlerini yeni zirvelere çıkaran ralliden geriçekilmeleri ile birlikte son bir ayın en kötü gününü geçirdi. Yellen bugün, Başkan yardımcısı Stanley Fischer'in New York'ta yapacağı konuşmanın ardından Chicago'da ekonomik görünüme ilişkin konuşacak.

Traderlar, Fed yetkililerinden art arda gelen borçlanma maliyetlerinin yakın zamanda artırılabileceğine ilişkin işaretler sonrası, Mart ayındaki toplantıda faiz artırımını yüzde 90 olasılıkla fiyatlıyor. Bu olasılık geçen haftanın sonunda yüzde 40 düzeyindeydi.

Piyasalar

*Japonya'da Topix Endeksi yüzde 0.2 ve Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.1 aşağıda.

*Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 0.6, Hong Kong'da işlem gören Çin hisselerini içeren Hang Seng China Enterprises Endeksi ve Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.4 geriledi.

*Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.9 geriledi.

*Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 1.2 düştü.

*Singapur'da Straits Times Endeksi yüzde 1, Endonezya'da Jakarta Bileşik Endeksi yüzde 0.1, Malezya'da KLCI Endeksi yüzde 0.4 ve Filipinler PSEi Endeksi yüzde 0.3 düştü.