Advertisement

Asya hisse senetleri, Çin ekonomisinin yıla güçlü bir tonda başladığını gösteren verilerin ardından kayıplarının bir kısmını geri aldı.

MSCI Asya Pasifik Endeksi kayıplarının yarısını geri aldı ve Hong Kong saati ile 11:28'de yüzde 0.1 aşağıda seyrediyordu. Endeks, Fed'in faiz artırımına gitmesinin beklendiği Çarşamba günkü toplantı öncesi, bu hafta şimdiye dek yüzde 0.7 yükseldi.

IG Asia Pte piyasa stratejisti Jingyi Pan, "Asya piyasaları bu hafta Fed toplantısı yaklaşırken büyük ölçüde güçlü kaldı," dedi ve "Çin'den bu sabah gelen bir dizi veri de olumlu havayı destekledi" şeklinde görüş bildirdi.

Çin Ulusal İstatistik Ofisi, sanayi üretiminin Ocak ve Şubat'ı içeren iki aylık dönemde yüzde 6.3 ve perakende satışların yüzde 9.5 arttığını duyurdu. China Vanke Co., anakara Çin'de konut satışlarının yüzde 23 arttığını gösteren verinin ardından, Hong Kong'da Çin hisselerini içeren Hang Seng China Enterprises Endeksi'ndeki yükselişe öncülük etti.

Japonya'da Topix Endeksi sabah seansını yüzde 0.2 aşağıda kapatırken, yen fazla değişmedi. Japonya Merkez Bankası da bu hafta toplanacak ve bu toplantıda bankanın faizi ve getiri eğrisi politikasını değiştirmesi beklenmiyor.

Toshiba Corp., üçüncü çeyrek kar arakamını açıklamak için ikinci son tarihi de kaçıracağını kaydetmesinin ardından yüzde 8.1 geriledi. Bu hisse, Asya Pasifik Endeksi'nde en kötü performans gösteren kağıt oldu.

Piyasalar

*Japonya'da Nikkei Endeksi yüzde 0.1 düştü. Mitsubishi Heavy yüzde 6.3 değer kazandı.

*Hong Kong'da Hang Seng Endeksi fazla değişmedi. Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 0.5 ve Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.1 yükseldi. Alibaba Health Information yüzde 15 prim yaptı ve Shanghai Kelai Mechatronics ilk işlem gününde üst fiyat sınırına çıktı.

*Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi fazla değişmedi

*Güney Kore'de Kospi Endeksi, yüzde 0.6 yükseldi ve Mayıs 2015'ten bu yana en yüksek kapanışına yöneldi. Hanon Systems yüzde 6.5 yükseldi ve Mando, Intel Mobileye'i alma konusunda anlaşmaya varmasının ardından yüzde 3.4 değer kazandı.

*Singapur'da Straits Times Endeksi yüzde 0.2 düşerken, Endonezya'da Jakarta Borsa Bileşik Endeksi yüzde 0.5 arttı ve malezya'da KLCI Endeksi fazla değişmedi.