Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, Fed Başkanı Janet Yellen'ın Fed'in pra politikasını "bir süre" daha genişlemeci tutma niyetinde olduğunu söylemesinin ardından gerçekleştirdiği altı ayın en hızlı yükselişini devam ettirdi.

Spot altın yüzde 0.5 yükselerek Singapur sati ile 10:02'de ons başına 1,225.37 dolara çıktı. Fiyatlar Çarşamba günü yüzde 1.7 ile 6 Eylül'den bu yana en hızlı yükselişini gösterdi.

Fed, dünkü toplantısında politika faizini 25 baz puan artırma kararı aldı.

ABD merkez bankasının gelecekteki faiz artırımı hızına ilişkin beklentisini gösteren noktasal grafik, politika yapıcıların bu yıl iki faiz artırımı daha beklediğini gösterdi.

IG Asia piyasa stratejisti Jingyi Pan, e-posta yoluyla yaptığı değerlendirmede, "Yellen'dan gelen yorumlar güvercin tonluydu ve faiz artırımı görünümü için 'kademeli' bir tablo çizdi," dedi ve "Bunun sonucu dolarda görülen düşüşler altına 1,200 dolardaki destek bölgesinde bir soluklanma fırsatı verdi" şeklinde görüş bildirdi.

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Çarşamba günü yüzde 1.3 düştükten sonra yatay seyretti.

ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi yüzde 2.5 seviyesinin altına indi.

Japonya Merkez Bankası (BOJ) bugünkü toplantısında faizi ve getiri eğrisi politikasını değiştirmedi.

Dünyanın en büyük altın destekli exchange traded fonu (ETF) SPDR Gold Trust'taki altın varlıkları Çarşamba günü 4.4 ton artarak 839.4 tona çıktı.

Çin'de Şanghay Altın Borsası'nda işlem gören yüzde 99.99 saflıktaki altının gram fiyatı yüzde 1.5 yükselerek 275.70 yuana çıktı.

Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda, Haziran vadeli altın kontratları yüzde 1.6 yükselerek gram başına 276.80 dolara çıkarken, Haziran vadeli gümüş yüzde 2.5 değer kazanrak kilogram başına 4,151 yuana ulaştı.

Uluslararası piyasalarda, spot gümüş yüzde 0.6 yükselirken, platin yüzde 1.5 ve palladyum yüzde 1 değer kazandı.