Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol üreticileri, altı üretici ülkenin yüksek seviyelerdeki stokların azaltılması için daha fazla zamana ihtiyaç duyulduğunu kaydetmeleri ile birlikte, arzı kısıtlamaya yönelik anlaşmayı uzatma konusunu değerlendirmeyi taahhüt ettiler.

Beş OPEC üyesi ve Umman, anlaşmanın uzatılmasını desteklerken, Kuveyt, bunun altı ay için olması gerektiğini kaydetti. Bakanlar bu hafta Kuveyt'te bir araya geldi ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'na (OPEC), bir ay içinde, üretim kısıntılarını uzatma ihtimali konusunda bir öneri yapma çağrısında bulundu.

Venezuela Petrol Bakanı Nelson Martinez, "Ocak ayında yürürlüğe giren anlaşmanın uzatılmasını desteklemeye hazırız" dedi. OPEC'in önde gelen üyelerinden Irak, Cezayir ve Angola da anlaşmanın uzatılmasını destekliyor. OPEC üyesi olmayan Umman'ın enerji bakanı Mohammed Al Rumhy, "Anlaşmanın altı ay daha uzatılması mantıklı" dedi.

Küresel gösterge Brent petrolü 4 sent düşüşle Singapur saati ile 09:23'te varil başına 50.76 dolar seviyesinde seyrediyordu.

Kuveyt, Petrol Bakanı Issam Almarzooq'un stokların beklenenden daha hızlı arttığını söylemesi ile birlikte, üretim kısıntılarını uzatma çağrısında bulunan ilk ülke oldu. OPEC ve aralarında Rusya'nın da olduğu diğer 11 üretici ülke, geçen yıl üretimi kısma konusunda anlaşmaya vardı ve bunun sonucu, Brent petrolü, 2016 yılının son beş haftasında, yüzde 20 arttı. ANcak bu ralli, ABD'de üretim ve stoklarına rtmaya devam etmesi sonucu teklemeye başladı. OPEC bakanları 25 Mayıs'ta Viyana'da üretim anlaşmasının uzatılığ uzatılmayacağını görüşecek.