Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, ABD'de sağlık hizmetleri yasa tasarısının parlamentodan geçirilememesi ve bunun sonucu Başkan Donald Trump'ın mali ve vergi reformlarına ilişkin vaatlerinin uygulanabilirliğine olan şüphelerin artması sonucu, son bir yılın en büyüklk çeyrek dönem kaybına yöneldi.

Dolar önemli para birimlerinin çoğu karşısında, bu çeyrek boyunca, Trump'ın büyümeyi hızlandırmak için vergileri düşürmeye yönelik taahhüdünü yasalaştırabileceğine ilişkin iyimserliğin zayıflaması sonucu zemin kaybetti. Fed yetkililerinin ekonominin durumu ve bu yıl üçten fazla faiz artırımına gidilebileceğine ilişkin yorumları, doların düşüşünün durması için bir taban oluşmasına yardımcı oldu. Güney Afrika randı, Devlet Başkanı Jacob Zuma2nın Maliye Bakanı Pravin Gordhan'ı görevden almasının ardından Aralık 2015'ten bu yana en kötü haftalık seyrine yöneldi.

Tokyo'da Shinkin Asset Management Co. kıdemli fon yöneticisi Jun Kato, "Trump'ın reflasyonist politikalarına (büyümeyi ve enflasyonu artıran) ilişkin güçlenen beklentiler, yılın başlarında dolar/yen paritesini güçlendirdi, ancak zaman geçtikte, bu durum zayıfladı" dedi ve "Cumhuriyetçi Parti'nin birlik halinde davranamaması ve maliye politikalarının etkilerinin gelecek yılın başına kadar görülemeyecek olması, dolar/yen'de alış iştahını azalttı" şeklinde görüş bildirdi

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi Cuma günü yüzde 0.1 yükseldi ve bu çeyrekte yüzde 3.4 düştü.

Dolar Endeksi yüzde 0.1 yükselerek 100.53 seviyesine tırmandı.

Dolar/yen paritesi yüzde 0.1 yükselerek 112.08 seviyesine ulaştı.