Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol fiyatları, Suudi Arabistan'ın OPEC öncülüğündeki üretim kısıntısı anlaşmasının uzatılmasını muhtemelen destekleyeceği kaydedilirken, ABD'de özel sektörün açıkladığı verinin stokların geçen hafta düştüğünü göstermesi ile birlikte, Aralık ayından bu yana en uzun yükseliş serisinin ardından kazançlarını korudu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, önceki altı seansta yüzde 6.3 yükseldikten sonra fazladeğişmedi. Konu hakkında bilgiye sahip bir kaynağa göre, Suudi Arabistan, üretim kısıntılarının Haziran ayının ötesine uzatılması kararını, Irak ve İran gibi OPEC üyeleri ve Rusya gibi OPECdışı ülkelerim alacağı tavra bağlı olarak verecek. Suudi Arabistan Haziran ayında sona erecek üretim kısıntısı anlaşmasının uzatılması konusunda henüz kararını vermedi. ABD'de sektörün fonlandığı Amerikan Petrol Enstitüsü'nün açıkladığı verilere göre, petrol stokları geçen hafta 1.3 milyon varil düştü.

Petrol, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'nun (OPEC) bazı üyelerinin altı ay süreli üetim kısıntısı anlaşmasının uzatılmasına destek vereceklerini kaydetmelerinin ABD'de artan üretimi dengelemesi ile birlikte varil başına 53 doların üzerine çıktı. OPEC'in en büyük üreticisi Suudi Arabistan, konu hakkında bilgiye sahip diğer bir kaynağa göre, petrol üretimini Mart ayında günlük 10 milyon varilin altına düşürdü. Bu, taahhüt edilen rakamın daha altıında bir seviyeyi işaret ediyor.

Sydney'de Ayers Alliance Securities baş yatırım yetkilisi Jonathan Barratt, "Üretim kısıntılarının Haziran ayının ötesine genişletilmesi hız kazanıyor," dedi ve "Sorun, fiyatlar yükseldikçe, ABD'de kaya petrolü üreticilerinin daha fazla üretim yapacak olması. Batı Teksas petrolü (WTI) iin zirve muhtemelen varil başına 55 dolar civarında" şeklinde görüş bildirdi.

Mayıs vadeli WTI, Nymex piyasasında, 15 sent yükselerek Hong Kong saati ile 09:01'de varil başına 53.55 dolara çıktı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamasının yüzde 36 altında. Kontrat Salı günü 32 sent yükselerek 53.40 dolar ile 1 Mart'tan bu yana en yüksek seviyesinden kapandı.

Haziran vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 17 sent yükselerek varil başına 56.40 dolara çıktı. Fiyatlar Salı günü 25 sent ya da yüzde 0.5 yükselerek 56.23 doalrdan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Haziran vadeli WTI'akıyasla 2.45 dolar primli işlem gördü.