Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

Dolar, BAD Başkanı Donald Trump2ın ABD para biriminin çok güçlü olduğunu söylemesisin ardından kayıplarını sürdürüyor. Avustralya doları, işverenlerin ekonomistlerin tahmininden daha fazla istihdam sağamasının ardından değer kazandı.

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Trump'ın Wall Street Journal'a verdiği mülakatta ABD para birimindeki güçlü seyrin Amerikalı şirketlerin rekabet gücünü olumsuz etkilediğini belirtmesinin ardından 200 günlük hareketli ortalamasının altına indi. Yen dolar karşısında, Paskalya tatili öncesi, artan jeopolitik gerilim ortamında, beş ayın en yüksek seviyesine tırmandı.

Kamuoyuna açıklama yapma yetkisi olmadığından dolayı ismini vermeyen bir tradera göre, Japonya merkezli fonlar 109 seviyesinin altında yen karşılığı dolar alıyorlar ve bu durum fiyat hareketinin göreceli olarak düzenli seyretmesini sağlıyor, ancak makro müşteriler halen doalrda Trump'ın yorumlarının ardından satış yapma eğiliminde.

Nomura Singapore'da Döviz stratejisti Peter Dragicevich, Trump'ın açıklamalarının zayıf dolar isteğinin bir parçası olduğunu söyledi ve "Kısa vadede, piyasa beklentileri, Suriye ve Kuzey Kore'deki jeopolitik belirsizlik ve Fransa2daki siyasi risklerle birlikte kırılganlığını sürdürmeli" şeklinde görüş bildirdi.

Trump, öte yandan, Çin'in son dönemde, kendi para birimini zayıflatma yönünde piyasaya müdahale etmiyor göründüğünü söyledi ve Wall Street Journal'daki değerlendirmesinde, "Döviz manipülatörü değiller" dedi. Trump, geçen yılki seçim kampanyasındai Çin'i, dış ticarette avantaj sağlamak için para birimini kontrol etmekle suçlamış ve göreve başlayacağı ilk Gün Çin'i döviz manipülatörü olarak ilan edeceğini söylemişti.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.2 düşüşle 1,217.21'e indi ve 1,220.14'deki 200 günlük hareketli ortalamasının altına geriledi.

Dolar/yen paritesi 108.73 ile 17 Kasım'dan bu yana en düşük seviyesine indikten sonra yüzde 0.2 kayıpla 108.84 seviyesine geldi.

Avustralya doları ABD doları karşısında yüzde 0.6 sıçrayarak 0.7570 seviyesine çıktı ve 15 Mart'tan bu yana en büyük günlük çıkışını gerçekleştirmeye yöneldi.