Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de petrol üretiminin son altı haftanın en büyük artışını göstermesinin petrol stoklarındaki düşüşü dengelemesi ile birlikte, sert düşüşün ardından varil başına 51 doların altında seyretti.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Çarşamba günü yüzde 3.8 ile 8 Mart'tan bu yana en sert düşüşünü göstermesinin ardından yüzde 0.6 arttı. Enerji Enformasyon İdaresi'nin Çarşamba günü açıkladığı verilere göre, ABD'de petrol üretimi geçen hafta Ağustos 2015'ten bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Bu gelişme, rekor seviyeye çıkan petrol stoklarında üst üste iki haftadır görülen düşüşü dengeledi. Benzin stokları Şubat ayından bu yana ilk kez yükseldi.

Petrol, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'nun (OPEC) bazı üyelerinin üretim kısıntısı anlaşmasının Haziran ayının ötesine uzatılmasını desteklediklerini söylemesinin ardından 53 doalr seviyesinin üzrine çıktıktan sonra geri çekildi. OPEC Genel Sekreteri Mohammad Barkindo, Abu Dhabi'de yaptığı açıklamada, OPEC'in anlaşmanın uzatılması konusundaki kararını 25 Mayıs'ta Viyana'da yapılacak bakanlar düzeyiinde resmi toplantıda verileceğinisöyledi.

Sydney'de CMC Markets baş piyasa analisti Ric Spooner, "ABD'de petrol üretimi ve benzin stoklarındaki artış, güçlü bir çıkış sonrası yüksek bir petrol fiyatıyla çakıştı ve bu nedenle, hayalkırıklığı yaratan verilerin etkisi büyük oldu," dedi ve "OPEC, arz fazlasını azaltmak için üretimi kısmayı daha önce düşündüğünden daha fazla bir süre devam ettirecek gibi görünüyor" şeklinde görüş bildirdi.

Perşembe günü vadesi dolacak Mayıs vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 31 sent yükselerek varil başına 50.75 dolara çıktı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 45 altındaydı. Kontrat Çarşamba günü 1.97 dolar gerileyerek 50.44 dolar ile 3 Nisan'dan bu yana en düşük kapanışını gerçekleştirdi. Daha aktif işlem gören Haziran kontratı 33 sent yükselerek, Hong Kong saati ile 09:03'te 51.18 dolara geldi.

Haziran vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 36 sent ya da yüzde 0.7 yükselerek varil başına 53.29 dolara çıktı. Kontrat Çarşamba günü 1.96 dolar ya da yüzde 3.6 düşüşle 52.93 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Haziran vadeli WTI'a kıyasla 2.11 dolar primliişlem gördü.