Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de artan üretimin OPEC'in üretim kısıntılarını uzatacağına ilişkin işaretleri dengelemesi ile birlikte, Mart ayının başından bu yana en büyük haftalık kaybına yöneldi.

Vadeli petrol kontratları, ABD'de resmi verilere göre üretimin Ağustos 2015'ten bu yana en yüksek seviyeye çıkmasının, rekor seviyeye çıktıktan sonra iki haftadır düşen petrol stoklarını dengelemesinin ardından bu hafta yüzde 4.5 değer kaybetti. Suudi Arabistan Enerji Bakanı Khalid Al-Falih, bir grup üretici ülkenin arz kısıntılarını Haziran ayının ötesine uzatma konusunda ön anlaşmaya vardığını söyledi.

Petrol, dört gün art arda düştü ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ülkelerinin arzı azaltmak için altı ay sürecek anlaşmayı uzatacağına ilişkin iyimserlikle üç hafta boyunca elde ettiği kazançların bir kısmını geri verdi. Al-Falih, OPEC ve diğer ülkelerin, üç ay boyunca kısıntılarla küresel stokları beş yılın ortalamasının altına düşürmeyi başaramadığını kaydetti.

Sydney'de CMC Markets baş piyasalar stratejisti Michael McCarthy, "ABD'de üretim artışlarının OPEC'in üretim kısıntılarının yerini doldurması fiyatlar üzerinde baskı oluşturuyor," dedi ve "OPEC oldukça iyi konuşuyor, ancak anlaşmanın uzatılıp uzatılmayacağı hala soru işaeti. Kısıntılar aşağı ivmeyi durdurdu" şeklinde görüş bildirdi.

Haziran vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 7 sent yükselerek, Hong Kong saati ile 7 sent yükselerek varil başına 50.78 dolara çıktı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 67 altındaydı. Mayıs kontratı Perşembe günü 17 sent düşüşle 50.27 dolardan doldurdu ve bu 3 Nisan'dan bu yana en düşük kapanış seviyesiydi.

Haziran vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 9 sent yükselerek varil başına 53.08 dolara çıktı. Fiyatlar bu hafta yaklaşık yüzde 5 düştü. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 2.28 dolar primli işlem gördü.