Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol fiyatları, OPEC'in üretim kısıntılarını uzatacağına ilişkin iyimserliğin ABD'de artan ham petrol üretimi ile dengelenmesinin ardından, üst üste ikinci ayı da kayıpla geçmeye yöneldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta yüzde 0.6 arttı ve aylık kaybını yüzde 2.7'ye daralttı. ABD'de resmi verilere göre, petrol üretimi üst üste 10'uncu haftayı da artışla geçerek Ağustos 2015'ten bu yana en yüksek seviyesine çıktı. OPEC Genel Sekreteri Mohammad Barkindo, küresel stokların ilk çeyrekte ortalamanın altında artış gösterdiğini ve OPEC'in petrol kısıntısı anlaşmasına uyumun yüzde 98 seviyesinde olduğunu söyledi.

Petrol, ABD'de artan üretimin, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve diğer bazı önemli üretici ülkelerin küresel arz fazlasını azaltmak için üretimi kısma çabalarını dengelemesinin ardından üst üste ikinci haftayı da yükselişle geçmeye yöneldi. OPEC üyeleri Haziran ayında sona erecek anlaşmayı uzatmayı düşünürken, ABD'li üretciler aktif petrol sondaj kuyusu sayısını artırmaya devam etti ve bu sayı Nisan 2015'ten bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Sydney'de CMC Markets analisti Ric Spooner, "Şimdi fiyatlar 50 doların altında, piyasa biraz bekle-gör modunda ve stokların azalmaya başladığımı göreceğimize dair beklenti var," dedi ve "Birçok kişi OPEC üretimim anlaşmasının uzatılmasını bekliyor, bu nedenle, eğer bu durum teyit edilrise, yukarı yönde bir hareket olabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Haziran vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 28 sent yükselerek Hong Kong saati ile 09:24'te varil başına 49.25 dolara çıktı. Toplam işlem hacmi, 100 günlük ortalamanın yüzde 62 altındaydı. Fiyatlar Perşembe günü yüzde 1.3 düşüşle 48.97 doalrdan kapandı ve iki günlük kazancını durdurdu.

Cuma günü vadesi dolacak Haziran vadeli Brente petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 20 sent yükselerek varil başına 51.64 dolara çıktı. Fiyatlar bu ay yüzde 2.3 düştü. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 2.39 dolar primli seyretti. Daha aktifişlem gören Temmuz kontratı 25 sent yükselerek 52.07 dolara çıktı.