Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol fiyatları, özel sektörün açıkladığı verilerin ABD'de ham petrol stoklarının azaldığını ve zaten yüksek seviyelerde bulunan toplam stokları daralttığını göstermesinin ardından yükselişine yeniden başladı.

Vadeli petrol kontratları, Salı günü yüzde 1.2 düştükten sonra yüzde 0.8 kadar yükseldi. Özel sektörün fonladığı Amerikan Petrol Enstitüsü (API), stokların geçen hafta 5.79 milyon varil azaldığını kaydetti. Çarşamba günü açıklanacak resmi verilerin, stokların üst üste beşinci haftada da düştüğünü göstermesi bekleniyor. Enerji Enformasyon İdaresi (EIA), bu yıl ABD'de petrol üretimi tahminini, Nisan'daki projeksiyonu olan günlük 9.22 milyon varilden 9.31 milyon varile yükseltti.

Petrol fiyatları, geçen hafta Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'nun (OPEC) Kasım ayında üretimi azaltma konusunda anlaşmaya varmasından bu yana en düşük seviyelerine inmesinin ardından hafifçe yükseldi. Suudi Arabistan ve OPEC üyesi olmayan Rusya, üretim kısıntılarının 2018 yılına uzatılabileceğini işaret ederken, EIA'nın gelecek yıl rekor seviyeye çıkmasını beklediği ABD üretimindeki artış hızına ilişkin endişeler sürüyor.

Sydney'de Ayers Alliance baş yatırım yetkilisi Jonathan Barratt, "API verileri destekleyic yönde, ancak artan ABD üretimi fiyatlar üzerinde baskıyı sürdürecek," dedi ve "Küresel petrol tüketiminin artması gerek ve bu durum piyasa endi,şelerinin büyük bölümünü ortadan kaldıracak" şeklinde görüş bildirdi.

Haziran vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 38 sent yükselerek varil başına 46.26 dolara kadar çıktıktan sonra, Hong Kong saati ile 13:59'da 46.09 dolara geldi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 35 altındaydı. Kontrat Salı günü 55 sent düşerek 45.88 dolardan kapandı.

Temmuz vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasınd 15 sent yükselerek varil başına 48.88 doalra çıktı. Fiyatlar Salı günü 61 sent ya da yüzde 1.2 düşerek 48.73 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Temmuz vadeli WTI'a kıyasla 2.40 dolar primli işlem gördü.