Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol, ABD'de ham petrol stoklarının tahmin edilenden iki kat daha fazla düşmesi ve rekor seviyeden başlayan düşüşün sürerek toplam stokların daha da azalması ile birikte, bu yılın en büyük yükselişini gösterdikten sonra bu kazancını korudu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Çaraşamba günü yüzde 3.2 ile beş ayın en hızlı yükselişini gerçekleştirmesinin ardından yüzde 0.4 daha yükseldi. ABD'de Çarşamba günü açıklanan resmi verilere göre, stoklar geçen hafta 5.25 milyon varil düştü ve düşüşünü beşinci haftaya taşıdı. Bu, 2017 yılının en hızlı düşüşünü işaret ediyor. Bloomberg'in anketine katılan analistlerin tahminlerinin medyanına göre, stokların 2 milyon varil düşmesi bekleniyordu. Benzin ve distile ürün stokları da düştü ve bu gelişmeler, ABD'de petrol üretimindeki artışa ilişkin endişelerin azalmasına neden oluyor.

Petrol fiyatları, geçen hafta Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'nun (OPEC) Kasım ayında üretimi azaltma konusunda anlaşmaya varmasından bu yana en düşük seviyelerine inmesinin ardından hafifçe yükseldi. Suudi Arabistan ve OPEC üyesi olmayan Rusya, üretim kısıntılarının 2018 yılına uzatılabileceğini işaret ederken, Enerji Enformasyon İdaresi'nin gelecek yıl rekor seviyeye çıkmasını beklediği ABD üretimindeki artış hızına ilişkin endişeler sürüyor.

Sydney'de CMC Markets baş piyasa stratejisti Michael McCarthy, "Görmekte olduğumuz destek, petrol stoklarındaki beklenenden daha büyük düşüşten geliyor," dedi ve "ABD talebi piyasa için biraz sürprizfi. Günlük üretim tekrar yükseldi ve stoklardaki yüksek seviye halen sürüyor. Bu yüzden bu ralli çok uzun sürmeyebilir" şeklinde görüş bildirdi.

Haziran vadeli Batı Teksas petrlü (WTI), Nymex piyasasında, 18 sent yükselerek varil başına 47.51 dolara çıktı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 34 altındaydı. Kontrat Çarşamba günü 1.45 dolar yükselerek 47.33 dolardan kapandı ve 1 Aralık'tan bu yana en güçlü çıkışını gerçekleştirdi.

Temmuz vadeli Brent petrolü, Lodra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 16 sent yükselerek varil başına 50.38 dolara ulaştı. Fiyatlar Çarşamba günü 1.49 dolar ya da yüzde 3.1 yükselerek 50.22 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Temmuz vadeli WTI'a kıyasla 2.51 dolar primli işlem gördü.