Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol fiyatları, Suudi Arabistan ve Rusya'nın OPEC öncülüğündeki üretim kısıntılarının dokuz ay daha uzatılmasına yönelik beklentileri güçlendirmesinin ardından, iki haftayı aşkın sürenin en yüksek kapanışını gerçekleştirmesi sonrası kazançlarını korudu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta yükseldi. Fiyatlar Pazartesi günü, Suudi Arabistan ve Rusya enerji bakanlarının, küresel üreticilerin üretim kısıntılarını 2018 yılının ilk çeyreğinin sonuna kadar uzatmasına desteklerini ifade etmelerinin ardından yüzde 2.1 yükseldi. ABD'de Çarşamba günü açıklanacak resmi petrol stok verisinin, Bloomberg'in anketine katılan analistlerin tahminlerine göre geçen hafta düşmesi ve böylelikle düşüşünü altıncı haftaya taşıması bekleniyor.

#yataytekli#haber##center#

Ocak ayı başından itibaren altı aylık bir süre için üretim kısıntısına gidilmesi için anlaşmaya varan 24 üretici ülkenin en büyükleri olan Rusya ve Suudi Arabistan, anlaşmanın şimdiye dek pek etkili olmadığı yolundaki görüşlerin arttığı bir ortamda, anlaşmaya yönelik taahhütlerini yeniledi. Ancak ABD üretimindeki artış ile birlikte Libya'da üretimin artması ve Nijerya'da üretimin arttığına ilişkin işaretler, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'nun (OPEC) piyasayı yeniden dengeye kavuşturmaya yönelik stratejisini zayıflatabilir.

Seul'de Samsung Futures Inc. emtia analisti Hong Sung Ki, "Suudi Arabistan ve Rusya'dan gelen yorumlar fiyatları yukarı yönde etkiliyor, ancak ham petrolün yeni bir seviye göreceğinden kuşkuluyum," dedi ve "ABD'de üreticilerin üretimi artırmasının beklenmesi ile birlikte, fiyatların yükselişinin sınırlanması devam edecek" şeklinde görüş bildirdi.

Haziran vadeli Batı Teksas peetrolü (WTI), Nymex piyasasında, 22 sent ya da yüzde 0.5 yükselerek, Seul saati ile 11'de varil başına 49.07 dolara ulaştı. Kontrat Pazartesi günü 1.01 dolar yükselerek 48.85 dolar ile 28 Nisan'dan bu yana en yüksek seviyesinden kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 25 altındaydı.

Temmuz vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 26 sent yükselerek varil başına 52.08 dolara çıktı. Kontrat Pazartesi günü 98 sent ya da yüzde 1.9 yükselerek 51.82 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Temmuz vadeli WTI'a kıyasla 2.65 dolar primli işlem gördü.