Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

(13:25'te güncellendi)

Petrol fiyatları, Suudi Arabistan'ın üretim kısıntısı anlaşmasına katılan tüm üreticilerin, anlaşmanın 2018 yılının ilk çeyrek sonuna kadar dokuz ay daha uzatılması konusunda mutabık olduklarını kaydetmesinin ardından, yükselişini varil başına 51 dolara doğru sürdürdü.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, geçen hafta yüzde 5.2 ile Mart ayından bu yana en büyük haftalık kazancını gerçekleştirdikten sonra yüzde 1.1 kadar daha yükseldi. Suudi Arabistan Enerji Bakanı Khalid Al-Falih, Pazar günü yaptığı açıklamada, anlaşmanın gelecek yıla uzatılmasının, üreticilerin küresel stokların beş yılın ortalamasına düşürülmesi hedefine ulaşmasına yardımcı olacağını söyledi. ABD'de aktif petrol sondaj kulesi sayısı artışını üst üste 18'nci haftaya taşıdı.

Petrol, Suudi Arabistan ve OPEC dışından Rusya'nın, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve müttefikleri tarafından imzalanan üretim kısıntısı anlaşmasının dokuz ay daha uzatılması için çaba göstermesi ile birlikte değer kazandı. İnatçı bir şekilde yüksek seviyelerde bulunan küresel stokların azalması uzun zaman alırken, ABD'de arzın azalmaya başladığına ilişkin işaretler iyimserliğin artmasına neden oluyor. OPEC Perşembe günü Viyana'da toplanacak.

Oslo'da SEB AB baş emtia analisti Bjarne Schieldrop, "OPEC ve bazı OPEC dışı üreticiler, üretim kısıntısı anlaşmasını muhtemelen 6 ila 9 ay daha uzatacak, ve bu adım muhtemelen küresel petrol stoklarını 2017 sonundaki normal seviyelere düşürecek," dedi ve "Ancak ABD piyasası her ay 30 sondaj kulesini aktif hale getirmeye devam ederse, üretim muhtemelen günlük 2.3 milyon varil artacak ve bu da petrol fiyatları üzerinde 2018 ve 2019'da aşağı yönlü baskı oluşturacak" şeklinde konuştu.

Sydney'de CMC Markets analisti Ric Spooner, "Piyasanın, anlaşmanın uzatılacağına ve arz dengesinde zamanla gerçekleşmesi beklenen değişikliğin somutlaşmasına yönelik güven kazanıyor," dedi ve "Petrol muhtemelen çok yükselmeyecek. Sürekli bir şekilde yükselen fiyatlar, ABD'de üretimin artma riskini getiriyor" şeklinde görüş bildirdi.

Vadesi Pazartesi günü dolacak Haziran vadeli Batı Tekrar petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 56 sent yükselerek varil başına 50.89 dolara kadar yükseldi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 19 üzerindeydi. Daha aktif işlem gören Temmuz vadeli kontrat 39 sent yükselerek, Londra saati ile 09:09'da 51.06 dolara ulaştı.

Temmuz vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 66 sent ya da yüzde 1 değer kazanarak varil başına 54.17 dolara kadar çıktı. Fiyatlar geçen hafta yüzde 5.5 yükseldi. Küresel gösterge Brent petrolü, Temmuz vadeli WTI'a kıyasla 2.93 dolar primli işlem gördü.

(13:25'te güncellendi)