Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

(13:10'da güncellendi)

Petrol fiyatları, OPEC ve ortaklarının üretim kısıntısı anlaşmasını uzatmasının piyasayı etkileyememesinin ardından varil başına 50 doların altında işlem gördü.

Vadeli petrol kontratları New York'ta yüzde 0.2 geriledi. Fiyatlar geçen hafta, OPEC'in ham petrol üretimi kısıntılarını 2018 yılının ilk çeyreğinin sonuna kadr uzatmasın ardından yüzde 1.1 aşağıda kapadı. Suudi Arabistan Enerji Bakanı Khalid Al-Falih, stratejinin işlemekte olduğunu ve küresel stokların üçüncü çeyrekte daha hızlı azalacağını söyledi. ABD'de, Baker Hughes Inc.'nin Cuma günü açıkladığı verilere göre, aktif petrol sondaj kule sayısında 2 adet artarak 722'ye çıktı. Bu, 2017 yılındaki en düşük artışı gösteriyor ve ABD'de üretim artışının yavaşlamakta olabileceğini işaret ediyor.

Sydney'de CMC Markets baş piyasa stratejisti Michael McCarthy, "Fiyatlardaki yükselmeyi sınırlayan, tüm dünyadaki büyük miktarlara ulaşmış stoklar ve bununla beraber, petrol fiyatları arttığında harekete geçen ABD'i üreticiler" dedi.

Seul'de Samsung Futures Inc. emtia analisti Hong Sung Ki, "Üçüncü çeyrekten itibaren petrol üretiminde daralma göreceğiz ve büyük ihtimalle fiyatlar yükselecek," dedi ve "Endişe verici nokta, dokuz ay daha sürecek anlaşmanın ardından ne olacağı, zira bir çıkış planı yok ve ABD muhtemelen üretimi en azından bu yılın ikinci yarısına kadar artıracak" şeklinde görüş bildirdi.

Petrol New York'ta, Viyana'daki toplantıya doğru 45 dolar seviyesine kadar indikten sonra, Suudi Arabistan ve Rusya'nın üretim kısıntısı anlaşmasına desteklerini artırmalarının ardından yeniden toparlandı. Öte yandan, ABD'de petrol stokları yedi hafta üst üste azaldı, ancak halen beş yılın ortalamasının üzerinde. Bunun yanında, üretim Ağustos 2015'ten bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Temmuz vadeli Batı Teksas petrolü, Nymex piyasasında, 8 sent düşerek Dubai saati ile 12:13'te varil başına 49.72 dolara geriledi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamasının yüzde 39 altındaydı. Fiyatlar Cuma günü 90 sent yükselerek 49.80 dolardan kapandı.

Temmuz vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 7 sent düşerek varil başına 52.08 dolara indi. Kontrat Cuma günü 69 sent ya da yüzde 1.3 yükselerek 52.15 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 2.39 dolar primli işlem gördü.

(13:10'da güncellendi)