Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol fiyatları, özel sektörün açıkladığı verinin petrol stoklarında düşüşün sürdüğünü ve arz fazlasının azalmakta olduğunu göstermesi ile birlikte, iki haftayı aşkın sürenin en düşük kapanışını ardından sıçrama yaptı.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, önceki iki seansta yüzde 3 düştükten sonra yüzde 1.2 kadar daha yükseldi. Sektörün fonladığı Amerikan Petrol Enstitüsü'nün açıkladığı verilere göre, stoklar geçen hafta 8.7 milyon varil azaldı. Perşembe günü açıklanacak olan resmi stok verisinin stokların geçen hafta 3 milyon varil azaldığını ve düşüşün sekizinci haftaya genişlediğini göstermesi bekleniyor. OPEC'in arz kısıntısı anlaşmasından muaf tutulan Libya'da üretim, en büyük petrol sahasındaki üretimina rtması ile birlikte Ekim 2014'ten bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Petrol, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu ve ortaklarının arz kısıntılarını dokuz ay daha uzatmasının daha fazlasını bekleyen bazı yatırımcılada hayalkırıklığı yaratması ile birlikte geçen hafta varil başına 50 doların altına indi. ABD'de stoklar aşağı yönde hareket ederken, ABD'de üretim ve aktif petrol sondaj kulesi sayısı artmaya devam ediyor.

Sydney'de CMC Markets analisti Ric Spooner, "Ham petrol stoklarının, mevsimsel etkiden dolayı azaldığını görmeye devam edeceğiz ve bu durum petrolün görünümüne destek olacak," dedi ve "Fiyatların 50 doların altında kalması ile birlikte, ABD'de üretim artışları bir miktar sınırlı kalacak ve bu gelişme piyasanın dengelenmesine yardımcı olacak" şeklinde görüş bildirdi.

Temmuz vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 59 sent yükselerek varil başına 48.91 dolara kadar çıktıktan sonra, Hong Kong saati ile 11:06'da 48.74 dolara geldi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 1 kadar altındaydı. Kontrat Çarşamba günü 1.34 dolar ya da yüzde 2.7 düşerek 48.32 dolar ile 12 Mayıs'tan bu yana en düşük seviyesinden kapandı. Fiyatlar geçen ay yüzde 2.1 düştü.

Ağustos vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 55 sent ya da yüzde 1.1 yükselerek varil başına 51.31 dolara kadar çıktı. Temmuz kontratı Çarşamba günü 1.53 dolar ya da yüzde 3 düşüşle 50.31 dolardan vadesini doldurdu. Küresel gösterge Brent petrolü, Ağustos vadeli WTI'a kıyasla 2.19 dolar primli işlem gördü.