Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de açıkalnacak olan haftalık petrol stok ve üretim verileri öncesi, üç haftayı aşkın sürenin en düşük kapanışını gerçekleştirdikten sonra kaybını devam ettirdi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, önceki iki seansta yüzde 2 düştükten sonra yüzde 0.7 daha geriledi. Bloomberg'in düzenlediği ankete göre, petrol stoklarının geçen hafta 3.5 milyon varil düşmesi ve düşüşünü dokuzuncu haftaya taşıması bekleniyor. Petrol fiyatları Pazartesi günü, OPEC üyeleri Suudi Arabistan ve Katar arasında patlayan diplomatik krizin ardından hızla yükseldikten sonra, bu krizin arz üzerinde fazla bir etkisinin olmayacağının anlaşılması ve dikkatlerin yeniden küresel arz fazlasına çevrilmesi ile birlikte yüzde 0.6 aşağıda kapandı.

Petrol, ABD'de artan arzın, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve aralarında Rusya'nın da bulunduğu ortaklarının gerçekleştirdiği üretim kısıntılarının etkilerini gidereceği endişeleri ile varil başına 50 doların altında işlem görüyor. ABD'de petrol stokları kademeli bir şekilde azalıyor, ancak üretim artmaya devam ederek Ağustos 2015'ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Sydney'de Fat Prophets kaynak analisti David Lennox, "ABD'de stokların düştüğünü görüyoruz, ancak iç üretim artmaya devam ediyor," dedi ve "Eğer OPEC anlaşmasına uyum sürerse, bu durum, Batı Teksas petrolünü 50 dolar civarına yükseltebilir" şeklinde görüş bildirdi.

Temmuz Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 33 sent düşerek, Hong Kong saati ile 10:32'de varil başına 47.07 dolara geriledi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 25 üzerindeydi. Kontrat Pazartesi günü, seans içinde yüzde 1.6 kadar yükseldikten sonra, 26 sent düşüşle 47.70 dolara indi ve 10 Mayıs'tan bu yana en düşük kapanışını yaptı.

Ağustos vadeli Brent petrolü, 36 sent ya da yüzde 0.7 düşerek varil başına 49.11 dolara indi. Fiyatlar Pazartesi günü 48 sent ya da yüzde 1 düşerek 49.47 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Ağusstos vadeli WTI'a kıyasla 1.86 dolar primli işlem gördü.