Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

Dolar yen karşısında, Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ), tüm dünyada artan sayıda politika yapıcısının teşviklerden çıkış fikrine yönelmesine rağmen gevşek para politikası duruşunu sürdürmesinin ardından yükseldi.

Japonya para birimi, ekonomistlerin BOJ'un rekor büyüklükteki teşvik programından çıkış zamanına ilişkin tahminlerini ötelemeleri ile birlikte bir ayı aşkın sürenin en büyük haftalık kaybına yöneldi. Kanada doları, ülke merkez bankasının sürpriz bir şekilde sıkılaştırmadan bahsetmesinin traderların faiz artırımı beklentilerini güçlendirmesi sonucu, 10'lar Grubu ülkelerinin paraları içinde haftanın en iyi performans gösteren para birimi oldu.

Sydney'de National Australia Bank Ltd. Döviz stratejisti Rodrigo Catril, "Dolar-yen önümüzdeki aylarda er ya da geç yukarıya yönelecek," dedi ve "Önümüzdeki aylarda ABD verilerinde iyileşme göreceğiz. Özellikle enflasyonda. ABD Hazine tahvil faizleri yukarı yönde hareket edecek ve bunun sonucu dolar 114 ila 115 yen seviyesine yükselecek" şeklinde görüş bildirdi.

BOJ parasal teşvik programını ikiye karşı yedi oyla değiştirmeme kararı aldı ve özel tüketimin büyüyen ekonomiyi destekleyeceğini söyledi. Başkan Haruhiko Kuroda karar sonrası basın toplantısı düzenleyecek

Dolar/yen paritesi, Perşembe günkü yüzde 1.2'lik yükselişin ardından yüzde 0.2 yükselerek 111.19 seviyesine çıktı.