Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Çin'e katılarak ABD'nin kuzey Kore'ye yaptırımları artırma çağrısına karşı çıkmasının ardından son bir yılın en yüksek seviyesi yakınında tutundu.



Spot altın yüzde 0.2 yükselerek ons başına 1,342.55 dolara kadar çıktıktan sonra Singapur saati ile 09:42'de 1,338.96 dolara geldi. Fiyatlar Salı günü 1,344.44 dolar ile son bir yılın en yüksek seviyesini gördü.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi son dört seansta düştükten sonra fazla değişmedi.

Putin yaptırımları "faydasız ve etkisiz" olarak niteledi ve uluslararası topluluğa Kuzey Kore'ye güvenlik garantisi sağlaması çağrısında bulundu.



Fed Guvernörü Lael Brainard, Salı günü yaptığı konuşmada, fiyat baskılarının zayıf seyretmesi ile birlikte,  merkez bankasının tekrar faiz artırmadan önce, enflasyona dikkat etmesi gerektiğini söyledi.

Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, faiz artırımlarının ABD ekonomisine zarar vermiş olabileceğini kaydetti.



National Australia Bank ekonomisti John Sharma, dolardaki trendlerin ve Fed'in para politikası duruşunun hayati önemde olduğunu kaydetti ve "ABD'de istihdam ve enflasyon verilerinin yumuşak çıkması, dolar ve faizde yükselişi sınırlayacak. Dolar ve faizin gevşek seyri altın için olumlu" şeklinde görüş bildirdi.

Sharma, altının yıl sonuna kadar 1,270 dolar civarında kalacağı tahmininde bulundu ve Kuzey Kore geriliminin artması ve savaş çıkması  durumunda ise fiyatların 1,500 dolara ulaşabileceğini ve bunun da ötesine geçebileceğini sözlerine ekledi.

Goldman Sachs, Kore'de gerilimin artmaması durumunda, 1,250 dolardaki altın tahminini koruduğunu açıkladı.



Spot gümüş fazla deişmeyerek ons aşına 17.8820 dolarda kalırken, platin de fazla değişmeyerek ons başına 1,005.82 dolarda seyretti ve palladyum yüzde 0.2 artarak ons başına 962.10 dolara çıktı.