Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, Fed'in dünkü toplantısında 4.5 trilyon dolar büyüklüğe ulaşan bilançosunu yakında küçültmeye başlayacağını ve faiz artırımlarına devam edeceğini işaret etmesi ve Fed Başkanı Janet Yellen'ın 2017 yılında diğer bir faiz artırımı ima etmesinin yanında, politika yapıcıların önümüzdeki yıl üç faiz artırımı beklemeleri ile birlikte düşüşünü sürdürdü.

Spot altın yüzde 0.4 düşüşle ons başına 1,295.89 dolara kadar düştükten sonra Singapur saati ile 08:20'de 1,297.20 dolara geldi. Metal çarşamba günü yüzde 0.8 düştü ve bu kayıplar sonucu altının yıl başından bu yana kazancı yüzde 13'e geriledi.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Çarşamba günü yüzde 0.5 yükseldikten sonra yüzde 0.2 daha tırmandı.

Fed Başkanı Janet Yellen, dün gösterge faizin değiştirilmediği ve bilanço küçültmeye başlama tarihinin açıklandığı toplantı sonrası yaptığı açıklamada, ekonominin faiz artırımları ve bilanço daraltma ile başa çıkabilecek denli güçlü olduğunu söyledi. Fed gösterge faizi yüzde 1. ile yüzde 1.25 arasında bıraktı.

National Australia Bank ekonomisti John Sharma, "Fed'in tonu biraz şahinceydi," dedi ve "Ekim'de başlayacak bilanço daraltma tahvil faizlerinin artmasına neden olacak ve bu da altın tutmanın fırsat maliyetini artırarak altın fiyatlarını olumsuz etkileyecek" şeklinde görüş bildirdi.

ABD'de 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi 2 baz puan artarak yüzde 2.27'ye tırmandı.

Spot gümüş, Çarşamba günü yüzde 0.8 düştükten sonra yüzde 0.3 daha gerileyerek ons başına 17.1307 dolara indi. Platin yüzde 0.4 düşerek ons başına 940.40 dolara indi ve kayıplarını beşinci güne taşıdı. Palladyum, Çarşamba günü yüzde 0.5 yükseldikten sonra yüzde 0.2 gerileyerek ons başına 914.90 dolara düştü.