Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, Trump yönetiminin vergi reformu konusunda adım atması ile birlikte doların güç kazanması ve ABD hisse senetlerinin rekor seviyelere yükselmesinin ardından altı haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.

Spot altın yüzde 0.5 düşerek ons başına 1,273.64 dolar ile 16 Ağustos'tan bu yana en düşük seviyesini görmesinin ardından Singapur saati ile 12:57'den 1,275.13 dolara geldi. Metal Eylül ayında yüzde 3.2 ile Kasım ayından bu yana en büyük aylık kaybını yaşadı.

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.2 yükseldiç

Standard & Poor's 500 Endeksi (S&P 500) cuma günü rekor seviyede kapandı.

 Prestige Economics LLCnin başkanı ve kurucusu Jason Schenker, Pazartesi günü Bloomberg TV'ye yaptığı değerlendirmede, "Güçlü dolar, rekor seviyelerede seyreden ABD hisse senetleri ve Çin ekonomisinde zayıflama işaretleri, altın için aşağı yönlü faktörlerdi," dedi ve Çin'de özel sektörün açıkladığı imalat sektörü PMI verisinin Eylül ayında sürpriz bir şekilde yavaşlamayı işaret ederek ekonomide zayıflama olduğunu gösterdiğini sözlerine ekledi.

Çin'de Caixin iamalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) Eylül ayında 51.5 seviyesinde çıkması beklenirken 51 seviyesinde gerçekleşti.

ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi yüzde 2.36 ile iki ayı aşkın sürenin en yüksek seviyesinde seyrediyor.

Singapur'da Oanda'nın kıdemli piyasa analisti Jeffrey Halley, "ABD faizleri ve dolar şu anda altının yönünü belirleyen temel unsurlar ve her ikisi de yükselerek metali olumsuz etkiliyor," dedi ve "Çin'in bu hafta tatil nedeniyle kapalı olması ile birlikte, fiziki alımlar Asya seansında durgun olacak" şeklinde konuştu.

Çin piyasaları Ekim'in ilk haftası ulusal tatil nedeniyle kapalı olacak.

Spot gümüş yüzde 0.4 düşerek onsbaşına 16.5964 dolara geriledi. Platin fazla değişmeyerek ons başına 911.92 dolarda kaldı ve Eylül ayında yüzde 8.7 gerileyerek Mayıs 2016'dan bu yana en kötü aylık performansını gerçekleştridi. Palladyum ons başına 936.45 dolar seviyesinde yatay seyretti.