Advertisement

(23:00'da güncellendi)

ABD hisse senetleri, rekor seviyelere tırmanırken, Hazine tahvilleri ülkenin enflasyonundaki yükselişin, Fed'in Aralık ayında faiz artışı yapma kararından geri dönmeyebileceğine işaret etmesiyle, ralli yaptı. Dolar, kayıplarına son verdi. 

Avrupa'da tahviller, Avrupa Merkez Bankası'nın(AMB), Ocak ayından itibaren tahvil alımlarını en az yarıya indireceği ve bu programı en az dokuz ay aktif tutacağına ilişkin açıklamayla, yükseldi. Stoxx Europe 600 Endeksi, çelik üreticileri ve maden hisselerinin kazançlara öncülük etmesiyle, tırmandı. Ham petrol, yeniden varil başına 51 doların üzerine çıktı.  

ABD'de Harvey Kasırgası'nı takiben enerji fiyatlarındaki yükseliş, tüketici fiyatlarının yükselmesinde etkili oldu. ABD Çalışma Bakanlığı verilerine göre, tüketici fiyatları endeksi Eylül ayında yüzde 0.5 artış kaydetti. ABD'de perakende satışlar ise 2 yılı aşkın bir sürenin en büyük artışını gerçekleştirdi. ABD Ticaret Bakanlığı'nın verilerine göre perakende satışlar Eylül ayında yüzde 1.6 artış kayderek, 2015 yılının Mart ayından bu yana görülen en büyük yükselişi gerçekleştirdi. Enflasyondaki yükseliş, Fed'in yıl sonuna kadar bir kez daha faiz artırma kararı alacağına ilişkin piyasalardaki beklentiyi artırdı. 

Avrupa'da, isim vermek istemeyen kaynaklar, parasal genişlemeyi şuanki aylık seviyesi olan 60 milyar eurodan 30 milyar euroya kısmanın uygun bir seçenek olduğunu belirtti. Avrupa Merkez Bankası yetkilileri, tahvil alım programından çıkma zamanı konusunda bölünmüş durumda. Avrupalı politika yapıcıların, Ekim ayının sonunda düzenlenecek toplantıda, gelecek yıl alınacak tahvilere ilişkin detaylar hakkında bir anlaşmaya varıp varamayacakları piyasalarda merak konusu. 

Altın değer kazanırken, bitcoin 5,800 doların üzerine çıkarak rekor tazeledi. 

Hisse senetleri

*S&P 500 Endeksi, New York saatiyle 14:37'de yüzde 0.2 yükselerek 2,555.09 puan seviyesine geldi. Dow Jones Sanayi Endeksi yüzde 0.2, Nasdaq Bileşik Endeksi yüzde 0.3 yükseldi. Üç endeks de rekor seviyelere geldi. 

*Stoxx Europe 600 Endeksi, yüzde 0.3 yükseldi. 

*MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi, yüzde 0.3 yükseldi. 

*İspanya'nın IBEX Endeksi, yüzde 0.2 geriledi. 

*MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, yüzde 0.5 yükseldi. 

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi, erken saatlerde yüzde 0.3 gerilemesinin ardından yatay seyretti. 

*Euro, dolar karşısında 1.1821 seviyesinde yatay seyretti. 

*Türk Lirası, dolar karşısında yüzde 0.7 yükseldi. 

Tahviller

*İspanya'nın 10 yıllıklarının faizi, üç baz puan düştü ve yüzde 1.61 seviyesine geldi. 

*Almanya'nın 10 yıllıklarının faizi, dört baz puan düştü ve yüzde 0.40 seviyesine geldi. 

*ABD'nin 10 yıllıklarının faizi, dört baz puan yükseldi ve yüzde 2.28 seviyesine geldi. 

Emtia

*Batı Teksas petrolü(WTI), 80 sent yükselerek varil başına 51.40 dolar seviyesine geldi. 

*Altın, yüzde 0.6 değer kazanarak ons başına 1,301.85 dolardan işlem gördü. 

Asya

*Japonya'nın Nikkei 225 Endeksi, yüzde 1 yükselerek haftayı 1996 yılından bu yana en yüksek seviyede tamamladı. Topix Endeksi, yüzde 0.5 yükseldi. 

*Hong Kong'un Hang Seng Endeksi, yatay seyretti. Çin'de gösterge endeks, yüzde 0.2 yükseldi. Güney Kore'nin Kospi Endeksi, yüzde 0.1 geriledi.  

(23:00'da güncellendi)