Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, yatırımcıların dikkatlerini ABD vergi reformunun görünümüne çevirmeleri ve Fed ve Japonya Merkez Bankası'nın politika kararlarını beklemeleri ile birlikte iki günlük kazancını korudu ve aylık bazdaki kaybını bir miktar azalttı.

Spot altın, önceki iki günde yüzde 0.7 yükseldikten sonra, fazla değişmeyerek Singapur saati ile 09:43'te ons başına 1,275.82 dolarda kaldı. Metal, Eylül ayında yüzde 3.2 düştükten sonra Ekim ayında yüzde 0.3 geriledi ve bu yılın ilk üst üste iki aylık düşüşüne yöneldi.

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Pazartesi günü yüzde 0.3 düştükten sonra fazladeğişmedi ve Donald Trump'ın başkanlığa seçildiği Kasım ayından bu yana en büyük aylık kazancına yöneldi.

ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi, Pazartesi günü 4 baz puan düştükten sonra yüzde 2.36 seviyesinde seyretti.

Japonya Merkez Bankası'nın Salı günkü toplantısında, enflasyon tahminlerini düşürmeyi düşürebileceğini söylenmesine karşın agresif gevşeme tutumunu sürdürmesi bekleniyor.

Fed'in faiz kararı ise Çarşamba günü. Ekonomistler bu toplantıda faizin değiştirilmeyerek yüzde 1.25'te bırakılmasını ve Aralık ayında ise faiz artırımına gidilmesini bekliyorlar.

Öte yandan, dikkatler Trump'ın Fed başkanlığı için yapacağı açıklamaya çevrildi. Trump'ın Fed başkanlığı adayını Perşembe günü açıklayacağğı söyleniyor.

Bunun yanında, piyasalar Cuma günü açıklancak olan ABD Ekim ayı tarım dışı istihdam verisini de bekliyor.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Pazartesi günü 2.2 ton azalarak 2,155.9 tona geriledi.

Diğer değerli metallerden spot gümüş yüzde 0.2 düşerek ons başına 16.8251 dolara indi ve bu ay yüzde 1 yükseldi. Platin yüzde 0.2 yükselerek ons başına 921.28 dolara çıktı ve Ekim ayında yüzde 1 prim yaptı. Palladyum yüzde 0.6 yükselerek ons başına 972.44 dolara ulaştı ve bu ay yüzde 5.8 yükseldi.