Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, ABD'de gösterge tahvil faizindeki yükselişin ABD hükümetinin kapanma olasılığına ilişkin endişeleri dengelemesi ile birlikte Aralık ayının başından bu yana ilk haftalık kaybına yöneldi.

Spot altın yüzde 0.2 yükselerek Singapur saati ile 10:52'de ons başına 1,329.96 dolara çıktı.

Metal bu hafta, Pazartesi günü dört ayın zirvesini gördükten sonra yüzde 0.6 geriledi.

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi üst üste altıncı haftayı da kayıpla geçmeye hazırlanıyor.

ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi 2016'dan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Bu kağıdın faizi bu hafta 9 baz puan yükselerek yüzde 2.63'2 çıktı.

Singapur'da Oanda'nın kıdemli piyasa analisti Jeffrey Halley, "ABD'de yükselen faizler, şimdiye dek fazla dikkate alınmamasına karşın, değerli metallerdeki mantıksız coşkuyu eritmeye başladı," dedi ve "Öte yandan, altın, haftasonundaki olay riskinden kaçınmaya yönelik işlemlerden dolayı Asya seansının başlarında, alış ağırlıklıydı" şeklinde görüş bildirdi.

Halley, "ABD hükümetinin olası kapanmasına ilişkin belirsizlik de altına destek olmalı" değerlendirmesinde bulundu.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 0.4 yükselerek ons başına 17.0191 dolara çıktı ve ikinci haftaya taşıdığı kaybını biraz azalttı.

Platin yüzde 0.2 yükselerek ons başına 1,003.25 dolara çıktı ve yükselişini altıncı haftaya taşıyarak Mayıs 2016'dan bu yana en uzun haftalık yükseliş serisini gerçekleştirmeye yöneldi.

Palladyum yüzde 0.5 yükselerek ons başına 1,106.77 dolara çıkmasına karşın bu hafta yüzde 1.7 düştü ve beş hafta süren yükseliş serisini sonlandırmaya yöneldi.