Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, Fed'in çarşamba günkü politika toplantısındaki şahin tutumunun daha önce fiyatlara yansımasının ardından, zayıf dolardan destek bularak kazançlarını korudu.

Spot altın fazla değişmeyerek Singapur saati ile 12:08'de ons başına 1,344.26 dolarda kaldı. Metal Çarşamba günü yüzde 0.5 yükselerek aylık kazancını yüzde 3.3'e çıkardı.

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi Çarşamba günü yüzde 0.2 düştükten sonra yatay seyretti.

ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 2 baz puan artışla yüzde 2.73'e çıkarak Nisan 2014'ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

ABD hisse senetlerinde kapanışa doğru görülen ralli, Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi'nin yukarıda kapamasına neden oldu ve bunun sonucu endeks 1997'den bu yana en iyi yıl başlangıcını gerçekleştirmiş oldu.

CMC Markets Asia Pacific baş piyasa analisti Ric Spooner, "Hisse senetleri gibi diğer piyasaların reaksiyonuna bakıldığında, piyasalar Fed'in şahin duruşunu biraz fazla fiyatlamış görünüyor ve bu nedenle dün hisse senetlerinde biraz ferahlama rallisi görüldü. Altın piyasasında aynısını görmekte olduğumuzu düşünüyorum" dedi ve "ABD dolarındaki zayıflık muhtemelen şu an altının yönü için temel faktör. Altını destekleyen ve doları biraz zayıf tutan faktörlerden biri, Fed'in bu yılki faiz artırtımlarına ilişkin beklentisinde doğru olup olmadığı. Zira Fed daha önce enflasyon konusunda yanılmıştı" şeklinde görüş bildirdi.

Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda, Haziran vadeli altın kontratları yüzde 0.1 düşüşle gram başına 276.35 yuana inerken, Haziran vadeli gümüş kontratları yüzde 0.1 primle kilogram başına 3,837 yuana tırmandı.

Diğer değerli metallerden, spot altın yüzde 0.2 düşerek ons başına 17.3148 dolara inerken, platin ve palladyum sırasıyla ons başına 1,001.45 dolar ve 1,030.90 dolar seviyelerinde yatay seyretti.