Advertisement

Açılış gongundan önce bile, Pazartesi günü ABD hisse senedi piyasası için kötü bir gün gibi görünüyordu.

Ancak kötümserler bile, Dow Jones Endeksi'ni 15 dakika içinde 1,600 puan ile tarihinin en büyük düşüşünü yapmasına neden olacak bu sert düşüşü beklemiyordu.

Yatırımcı güvenini sarsan Cuma günkü 666 puanlık düşüşün ardından, Pazartesi günkü sert düşüş, yatırımcıları bu sıkıntılı sürecin bitip bitmeyeceğini düşünmeye yöneltti. İki gün üst üste yaşanan bu düşüşle birlikte, Ocak ayına gelen yüzde 5.8'lik kazancın tamamından fazlası geri verildi.

Chicago'da Kingsview Asset Management portföy yöneticisi Paul Nolte, "Bariz bir endişe var," dedi ve "Piyasadan çıkmalı mıyız? Bu noktada ne yapacağız? Çöküşten korkuluyor. Bariz bir şekilde, piyasa bu yılın başındaki güçlü kazancını geri verdi. Kazançlarından vaz geçmek istemeyeceklerdir" şeklinde görüş bildirdi.

Dow Jones Endeksi'nin Pazartesi günkü 1,175 puan ya da yüzde 4.6'lık düşüşün büyüklüğüne rağmen, çok az trader paniğe kapıldı. Daha ziyade, bu düşüş hareketi, güçlü ekonominin enflasyonu artıracağı ve faizlerin beklenenden daha hızlı artmasına neden olacağına ilişkin büyüyen endişeyi yansıttı.

New York'ta Ladenburg Thalmann Asset Management CEO'su Philip Blancato, "Ocak ayında çok hızlı ve çok ileri gitmiştik ve bunun gibi bir hareket çok kötü bir şey değil", dedi ve "Pazartesi günü, satışların büyük kısmının teknik göstergelere dayandığı program işlemlerinden kaynaklanan klasik bir riskten kaçınma günüydü. Kararsızların bazıları piyasadan çıktı. Piyasada mantıksız bir coşku vardı" şeklinde görüş bildirdi.

Öte yandan, son dönemde bazıları düşük piyasa volatilitesine neden olan bilgisayar tarafından yönlendirilen işlem stratejilerinin düşüşü sert bir şekilde hızlandırabileceği endişeleri piyasadaki havayı daha da bozdu. Birkaç analist dünkü gelişmeleri "flaş çöküş" olarak adlandırdı.