Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları dolardaki düşüşün etkisi ile yükselişini üçüncü güne taşıdı. Fed Başkanı Jerome Powell'ın merkez bankasının kademeli faiz artırımlarına devam edeceğini işaret etmesinin ardından, yatırımcıların dikkatleri, para politikasının sıkılaştırılmasına ilişkin yeni işaretler alabilmek için Çarşamba günü açıklanacak olan ABD tüketici fiyatları enflasyonuna çevrildi.

Spot altın yüzde 0.6 yükselişle ons başına 1,337.02 dolara kadar çıkarak 6 Şubat'tan bu yana en yüksek seviyesini görmesinin ardından Singapur'da öğle saatlerinde 1,336.31 dolara geldi.

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.3 düştü ve düşüşünü dördüncü güne taşıdı.

ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faiz 2 baz puan düşerek yüzde 2.81'e indi.

ABD'de Çarşamba günü açıklanacak olan tüketici fiyatları verisi, ortalama saatlik kazanç verisinin Ocak ayında 2009'dan bu yana en hızlı artışını göstermesi ve buna bağlı olarak hisse senedi ve tahvil piyasasına gelen sert satışlardan dolayı dikkatle izlenecek.

Oversea-Chinese Banking Corp.ekonomisti Barnabas Gan, "Altının enflasyona olan tepkisini tahmin etmek güç," dedi ve "Beklenenden hızlı fiyat artışları, altına yönelik hedge talebini artırmaktan ziyade, muhtemelen kilit merkez bankalarını faiz artırımına yöneltecektir ve bu durum, altını baskı altına alır" şeklinde görüş bildirdi.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 0.5 değer kazanarak ons başına 16.6605 dolara çıkarken, platin yüzde 0.8 ve palladyum yüzde 0.4 primle sırasıyla ons başına 981.90 dolar ve 992.15 dolara tırmandı.