Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

Rusya varlıkları, ABD'nin Kremlin bağlantılı milyarderlere, Rusya bağlantılı şirketlere ve devlet yetkililerine ve uyguladığı yeni yaptırımların etkisiyle Pazartesi günü sert düşmüştü.

Suriye'de Şam yönetiminin Doğu Guta'da kimyasal saldırı düzenlediği haberleriyle birlikte ABD ile artan gerginlik, Rusya varlıklarının değer kaybetmesinde etkili olurken, Rus Rublesi Salı günü düşüşünü sürdürerek Pazartesi kaydedilen sert kayıplarını genişletti.

Ruble, Salı günkü işlemlerde TSİ 10:45'te dolar karşısında yüzde 3.60 değer kaybederek 62.90 seviyesinden işlem gördü. Rublenin dolar karşısındaki kaybı, gün içi işlemlerde yüzde 4.1'i aştı. Dolar/ruble paritesi, Pazartesi günü yüzde 4.28 yükselerek günü 60'ın üzerinde tamamlamıştı. Paritenin iki günlük yükselişi yüzde 8'i geçti; rublede dört günlük kayıp yüzde 8.3 oldu.

Rusya Micex Endeksi, haftanın ilk işlem gününde sert düşmesinin ardından Salı günü bir miktar artıda seyretti.

Söz konusu haberlerin ardından ABD Başkanı Donald Trump, sosyal medya platformu Twitter üzerinden Esad rejimini sert bir dille eleştirmişti.

ABD Hazine Bakanlığı, Rus oligarklar ve kontrolünde bulunan şirketler, bazı Rus hükümet yetkilileri ve bir Rus silah şirketiyle bir bankayı yaptırım listesine aldığını açıklamıştı. Yaptırım listesine dahil edilenler arasında Rusya İçişleri Bakanı, Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri ve Gazprom YKB gibi üst düzey yetkililer de bulunuyor.

“Dalgalı kur şokların etkisini azaltıyor”

Moskova'da Salı günü konuşan Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, dalgalı kurun şokların etkisinin azaltılmasına yardımcı olduğunu belirtti.

Dış değişikliklere uyum sağlamak için zamana ihtiyaç duyulduğunun altını çizen Rusya MB Başkanı ABD yaptırımlarının Rusya'yı etkilediğini, ülkesinin “açık ekonomi” olduğunu söyledi.

Yaptırımların Rusya'ın makro politikası için “iyi bir test” olduğunun altını çizen Nabiullina, MB'nin geniş araç çeşitliliğine sahip olduğunu ifade etti.

Ruble tahvili ihalesi iptal edildi

Rusya, Rus varlıklarında bu hafta yaşanan kayıplardan kaynaklı endişelerin etkisiyle, Çarşamba günü yapılması planlanan ruble cinsinden tahvil ihalesini iptal etti.

Rusya Maliye Bakanlığı'nın internet sitesinde yer alan bilgiye göre Çarşamba günü gerçekleştirilecek OFZ tahvili ihalesi iptal edildi. En son tahvil ihalesi iptali, küresel piyasalardaki kargaşa nedeniyle, 26 Ağustos 2015 için planlanan olmuştu.