Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Çin'in finans sektörünün tarihi açılış planı, merkez bankası başkanının Devlet Başkanı Xi Jinping'in küresel piyasaları destekleyen ve ABD ile olan ticaret gerginliğini azaltan taahhütünü detaylandırmasıyla yatırımcı dikkatlerinin odağı haline geldi.

Çin Merkez Bankası (PBOC) Başkanı Yi Gang'ın Çarşamba günü Boao Forumu'nda katıldığı bir paneldeki açıklamasına göre Shanghai – Hong Kong arasındaki günlük bağlantı kotası 1 Mayıs'tan itibaren dört katına çıkarak 52 milyar yuan (8.3 milyar dolar) olacak.

Yi, 30 Haziran'a kadar daha finans sektöründe daha fazla açılma olacağını belirterek yabancı sigortacıların tabi olduğu limitlerden aracı kurumlarda yabancı sahipliği tavanı uygulamasının kaldırılmasına kadar birçok madde saydı.

Yi, söz konusu hamlelerin “büyük patlama” olup olmadığı şeklindeki soruyu aşamalı reformdan yana olduğu şeklinde yanıt verdi. Yi, “Bence Çin felsefesi kademeli reformdan yana. Çok temkinli olacağım. Büyük veya küçük olsun, 'Patlama' sözcüğünü kullanmak bile istemiyorum. Bence bu ihtiyatlı, temkinli, kademeli bir adım.” dedi.