Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

(Güncellendi)

Dolar/TL , Pazartesi günü açıklanacak Türkiye Mayıs ayı enflasyon verisi öncesinde, yeni haftaya 4.63'lü seviyelerden başladı.

Merkez Bankası'ndan gelen faiz artırımı ve sıkılaştırmacı adımların sonrasında gerileyen kur, geçtiğimiz hafta Çarşamba günü 4.4482'yi görmesinin ardından tekrar yükselişe geçerek haftayı 4.60'ın üzerinde tamamlamıştı.

Londra'da yatırımcılarla görüşen Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, enflasyon verisinin hız kazanması durumunda sıkılaştırma için sinyal vermişti.

Enflasyon Mayıs'ta beklentileri aştı

Dolar/TL'nin 4.9253 ile tüm zamanların rekorunu kırması sonrasında Merkez Bankası, geç likidite penceresi (GLP) faizinde artırıma giderek fonlamayı yüzde 16.5 seviyesine çekti.

Normalleşme adımı olarak faiz koridoru uygulamasına dönen TCMB, daha fazla sıkılaştırma için enflasyonda olası bir hızlanmayı işaret etti.

Pazartesi günü TSİ 10:00'da açıklanan enflasyon verilerine göre Mayıs'ta tüketici fiyatları yüzde 12.15, aylık yüzde 1.62 artış kaydetti. ÜFE aylık %3.79 arttı, yıllık % 20.16 ile Ağustos 2003'ten beri en yüksek seviye olarak kayda geçti.

Mayıs ayı enflasyon verisinde, Bloomberg HT Araştırma biriminin hazırladığı anketin sonuçlarına göre tüketici fiyatlarındaki artışın Mayıs'ta aylık yüzde 1.45'e gerilemesi, yıllık yüzde 11.95'e yükselmesi bekleniyordu. 

Dolar/TL, haftaya ekside başlamasının ardından Pazartesi günkü erken işlemlerde yükselerek 4.6789'a kadar tırmandı. Kur, Mayıs ayı enflasyon verisinin ardından beklentilerin aşılmasına karşın sert düşerek 4.60'ın altını gördü.

Kurun düşüşünde, yüksek enflasyon verilerinin ardından TCMB'ye yönelik artan ek sıkılaştırma beklentileri etkili oldu.


Merkez'den sadeleştirme adımı: Haftalık repo faizi politika faizi olarak uygulanacak

Geçtiğimiz hafta Pazartesi günü internet sitesi üzerinden duyuruda bulunan TCMB, fonlamanın GLP uygulaması yerine (1 Haziran itibariyle yüzde 16.5 faizle) haftalık repo ihaleleriyle yapılacağını açıkladı.

TCMB, dolar/TL'nin yurt dışı tarafta güçlenen doların gelişen piyasalar üzerinde oluşturduğu baskı ve erken seçim öncesinde yurt içi siyasi belirsizlikten kaynaklanan yükselişi sonrasında 23 Mayıs'ta müdahalede bulunmuştu.

Dolar/TL'nin 4.9253 ile tüm zamanların rekorunu kırması sonrasında Merkez Bankası, geç likidite penceresi (GLP) faizinde 300 baz puan artırıma giderek fonlamayı yüzde 16.5 seviysine çekti. Normalleşme adımı olarak faiz koridoru uygulamasına dönen TCMB, daha fazla sıkılaştırma için enflasyon verisini işaret etti.


Perşembe günkü PPK toplantısı

Singapur'da NatWest Markets gelişen piyasalar Asya stratejisti Maximillian Lin, “Merkez Bankası şimdilik TL'yi istikrara kavuşturmuş gibi görünüyor; fakat piyasalar para politikasında ek bir ayarlama için Perşembe günkü toplantıyı yakından takip edecek.” dedi.

TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) Perşembe günü Haziran toplantısını gerçekleştirecek. Yatırımcı dikkatleri, toplatıdan para politikasında ek sıkılaştırmaya ilişkin bir karar çıkıp çıkmayacağı üzerinde olacak.

(Güncellendi)