Advertisement

TEB Yatırım/BNP Paribas Stratejisti Işık Ökte ve Garanti Yatırım, Yatırım Danışmanlığı Müdürü Tufan Cömert BloombergHT'ye konuk oldu. Işık Ökte ve Tufan Cömert Borsa İstanbul'da yaşanan sert satışları değerlendirdi ve satışların kimler tarafından gerçekleştirildiğini yorumladı.

TEB Yatırım/BNP Paribas Stratejisti Işık Ökte son 7 günde %10.4 satılan Borsa İstanbul'da yabancı yatırımcının özellikle bankacılık endeksindeki hisseleri sattığını vurgulayarak şunları söyledi:

"Öyle bir satış yiyoruz ki 7 işlem günü evvel 106.500 kapanış, bu sabah açılış 95.100. Lira bazında %10.6 satılıyoruz. Bankacılık endeksimiz bu dönemde %14.6 satılıyor. Gelişen ülke rallisi olduğu bilinen bir dönemde, bir fon geliyor piyasamızın Ereğli Demir-Çelik'ten sonra ikinci piyasa değeri en yüksek hissesi olan Garanti Bankası'nı 32 milyon lot net satış yapıyor. Bu çok önemli bir satış. Bir anda Bankacılık Endeksi iki günde iki tane önemli destek kırıyor

Ökte, yabancı satışlarının karşılanmama problemi olduğunu söyleyerek, "Bizim hisse senedi bazında kurumsal yatırımcımız böyle bir satışı karşılayamıyor.Böyle bir ortamda stabilizasyon yaratacak mekanizma lazım" dedi.

Garanti Yatırım, Yatırım Danışmanlığı Müdürü Tufan Cömert ise hem yerli, hem yabancının satış gerçekleştirdiğini ifade ederek şöyle konuştu:

"Kim satıyor? Önce buna bir cevap bulmamız lazım. Birincisi yerli satıyor mu? Satıyor. Son dönemdeki halka arzlar sebebiyle yerliler bir miktar satıp halka arzlara girmek durumunda kaldılar. Böyle bir kağıt değişimi oldu. İkincisi takasa bakarsak, yabancı takas oranı 64 civarında, çok fazla değişiklik olmamış gibi. Net olarak bakarsak, daha uzun vadeli bakan fonların (özellikle ABD menşeli fonların) Türkiye'den çıktıklarını geçmiş dönemde gördük. Burada ciddi bir mal değişimi var. Bu doğal olarak piyasada fiyatlamalarda da bir takım karmaşaya sebebiyet veriyor"

 Endekslerin 6 aylık hareketi