Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Gümüş iyileşen talep görünümünden dolayı 20 Nisan'dan bu yana en büyük haftalık kazancını gerçekleştirmeye yönelirken, altın gelecek hafta düzenlenecek Fed toplantısı öncesi yatay bir seyir izledi.

Spot gümüş, 10 Mayıs'tan bu yana en yüksek seviyesinden kapandıktan sonra ons başına 16.7025 dolar civarında yatay seyretti ve bu hafta yüzde 1.8 yükseldi.

Metals Focus'a göre, gümüş talebi 2018'de yıllık yüzde 2 yükselerek 970.5 milyon onsa çıkarken, piyasa fazlası daralacak.

ABC Bullion baş ekonomisti Jordan Eliseo, gümüşün altın karşısında tipik bir şekilde yüksek beta şeklinde hareket ettiğini, altın düştüğünde düşük performans, yükseldiğinde ise yüksek performans gösterdiğini kaydetti.

Eliseo, sanayi metalleri, şimdi olduğu gibi,  güçlü olduğunda, gümüşün de yüksek performans gösterebileceğini, bunun şaşırtıcı olmadığını, zira gümüşe sanayi talebinin yüzde 50 civarında, altın için ise bunun yüzde 10 olduğunu belirtti.

Eliseo ayrıca, altın/gümüş rasyosunun yüksek olduğu dikkate alındığında, gümüşün daha iyi performans gösterdiğini görmenin sürpriz olmayacağını, şirketi ABC'nin fiyatların 1,300 doların üzerine tekrar çıkarak burada tututacağı varsayımıyla altında olumlu olduğunu sözlerine ekledi.

Spot altın ons başına 1,296.70 dolar civarında seyrediyordu ve bu hafta yüzde 0.3 yükseldi.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi bu hafta yüzde 0.3 düştü ve yedi hafta süren yükselişini durdurmaya yöneldi.

ABD'nin gösterge 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi 2 baz puan yükselerek yüzde 2.94'e çıktı.

Fed politika yapıcılarının çoğu 12-13 Haziran'daki toplantıda gösterge faizin artırılmasını bekliyor.

Diğer değerli metallerden, palladyum yükselişini üçüncü haftaya taşıyarak Ocak ayından bu yana en uzun haftalık çıkış serisini gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Platin ise bu hafta yüzde 0.5 düşerek iki haftalık kazancını sonlandırmaya yöneldi.