Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

(22:00'de güncellendi)

Haftaya 4.47'li seviyelerde başlayan Dolar/TL kuru, ilk işlem gününde büyüme ve cari açık verilerinin ardından 4.50'nin üzerine tırmandı; 4.53'lü seviyeleri gördü.

Dolar/TL kuru, Çarşamba gününe 4.59'lardan başlamasının ardından 4.6976'ya kadar yükseldi. Kurda günlük yükseliş yüzde 2'yi aştı.

Fed'in bugünkü toplantısından 25 baz puanlık faiz artırımı kararı çıktı ve bu yıl için toplam dört faiz artırımına gidileceği belirtildi.

Gün içi 4.70 seviyesine yaklaşan ve sonrasında gevşeyen dolar/TL kararın açıklanmasıya 4.64'üi seviyelerde seyrediyor

Bloomberg Dolar Endeksi gün içi işlemlere 1175.83 seviyesinden başlamasının ardından Fed sert yükseldi. Yüzde 0.20'den fazla yükseliş kaydederek 1178.84'e çıktı.

 

AMB tarafında ise varlık alımlarının sona erdirilmesine ilişkin sürecin açıklanıp açıklanmayacağı merak konusu.

Nomura ekonomisti İnan Demir, "Seçimlerin ardından sıkı para politikası kompozisyonuna yönelik bağlılık taahhüdü olmazsa, Türk ekonomisindeki düzeltmenin kur ve piyasa faizleri üzerinde baskı yoluyla finansal piyasalar tarafından dayatılmasından endişeliyiz." dedi.

TD Securities'de üst düzey EM stratejisti Mitul Kotechs, e-mail yoluyla gönderdiği raporunda, "Özellikle artan enflasyonel baskılara veya düşük reel faizlerin düzeltilmesine yavaş yanıt veren merkez bankalarının olduğu ülkeler, hassas olacak" ifadesini kullandı. 

Kotechs, raporunda, Arjantin, Türkiye, Endonezya ve Hindistan gibi bazı gelişen ülke merkez bankalarının beklentilerden daha hızlı bir tempoda faiz artırmaya çoktan başladığını belirterek gelişen ülkelerde daha fazla faiz artırımının muhtemel olduğu yönünde görüş belirtti.