Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Japonya Merkez Bankası (BOJ) Cuma günü gerçekleştirdiği Haziran ayı para politikası toplantısında politika değişikliğine gitmedi. Enflasyon beklentisini aşağı çeken banka, merkez bankaları için yoğun geçen haftanın sonunda küresel merkez bankalarının gerisinde kaldı.

BOJ tarafından Cuma günü yapılan açıklamaya göre banka, getiri eğrisi kontrol programında ve varlık alımlarında değişikliğe gitmedi. Bloomberg anketine katılan 45 ekonomistin tamamı, para politikasının sabit bırakılmasını bekliyordu. Merkez Bankası, Ocak ayında yükselttiği enflasyon beklentisini düşürdü. Banka, çekirdek TÜFE'nin yüzde 0.5 - 1.0 aralığında gerçekleşmesini bekliyor. Önceki beklenti yüzde 1 civarı idi.

BOJ, enflasyonla mücadelede zor zamanlar yaşarken Fed, bu hafta 18 ayda altıncı kez faiz artırdı ve daha hızlı bir faiz artırımı temposuna hazırlanıyor. Avrupa Merkez Bankası (AMB) ise bu yıl varlık alımlarını sonlandıracağını açıklayarak Euro Bölgesi'nde ekonomik ivmeye yönelik güven sinyali verdi.

Credit Agricole baş Japonya ekonomisti Kyohei Morita, "Bu haftaki merkez bankası toplantıları, BOJ'un benzerlerinden farklı bir tarafa yöneldiğini açıkça ortaya koydu. İlginç olan BOJ'un daha fazla teşvik uygulaması için pek çağrı olmaması. BOJ çok şey yaptı ve sorunun para politikası değil, daha çok ekonomik yapı ve büyüme stratejisiyle ilgili olduğu görüşü giderek güçlenmeye başladı." dedi.

BOJ Başkanı Haruhiko Kuroda, teşvikleri sürdürmenin gerekliliğine vurgu yaptı. Banka, son toplantıda "Enflasyonun Nisan 2019'da başlayan mali yılda yüzde 2 hedefine ulaşmasını beklediği" yönündeki ifadeyi çıkardı.