Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, hareketli ortalamaların "ölüm kavşağı" (düşüşün daha da sürebileceğini işaret eden gösterge) durumunu göstermesinin, dış ticaret ve yatırım kısıtlarının büyümeyi olumsuz etkileyeceği endişelerini dengelemesi ile birlikte kayıplarını korudu.

Spot altın, Pazartesi günü yüzde 0.4 düşerek kayıplarını altıncı güne taşımasının ardından yüzde 0.1 yükselerek Singapur saati ile 09:30'da ons başına 1,267.07 dolara çıktı.

Metal 21 Haziran'da 1,261.50 dolara inerek 20 Aralık'tan bu yana en düşük seviyesini gördü ve düşüşünü üçüncü aya genişleterek 2016'dan bu yana en uzun aylık düşüş serisini gerçekleştirmeye yöneldi.

Altının 50 günlük hareketli ortalaması üst üste üçüncü günde de 200 günlük ortalamasının altında kalarak "ölüm kavşağı" adlı durumun meydana gelmesine neden oldu.

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Pazartesi günkü benzer hareketi göstererek yüzde 0.1 geriledi.

National Australia Bank ekonomisti John Sharma, "Altın şu sıralar, güvenli liman varlığı değil de emtia grubunun bir parçası olarak görülüyor," dedi ve "Yatırımcılar, ABD Hazine tahvilleri ve yen gibi diğer güvenli limanları tercih ediyor. Şu anda böyle olmasa biley, mevcut ticaret gerilimlerinin ve jeopolitik risklerin yatırımcı ilgisini altına çevireceğini düşünüyoruz. Ancak bu değişim hemen olmayabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 0.1 yükselerek ons başına 16.3463 dolara çıkarken, platin ons başına 868.31 dolar seviyesinde yatay seyretti ve palladyum Pazaresi günü ons başına 938.54 dolar ile 10 Nisan'dan bu yana en düşük seviyesini gördükten sonra yüzde 0.1 yükselerek 944.94 dolar seviyesine çıktı.