Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

(13:05'te güncellendi)

Altın fiyatları, Fed Başkanı Jerome Powell'ın merkez bankasının borçlanma maliyetlerini kademeli artırmaya devam edeceğini kaydetmesi ve bunun da doları güçlendirerek altının cazibesini azaltmasının ardından son bir yılın en düşük seviyesine indi.

Spot altın, Powell'ın ABD ekonomisine ilişkin olumlu değerlendirmelerinin Bloomberg Dolar Spot Endeksi'ni iki haftanın zirvesine çıkarmasının ardından yüzde 0.5 düşerek ons başına 1,221.17 dolara kadar indi. Yatırımcılar ayrıca altın destekli exchange traded fonlarından (ETF) da çıkıyor. Bu fonlardaki altın varlıkları Mart ayından bu yana en düşük seviyesine indi.

Altın, Fed'in para politikasını sıkılaştırması, doların güçlenmesi ve hisse sentlerinin ralli yapmasının etkisi ile 2016 yılındaki zirveden yüzde 11 düştü. Powell'ın Salı günü Senato Bankacılık Komitesi'nde yaptığı sunum, mali teşviklerin büyümeyi desteklemesi ile birlikte faiz artırımına gitme niyeti ve ticaret savaşının yaratabileceği büyüme riskleri dikkate alındığında Fed'in karşı karşıya kaldığı belirsizliğin altını çizdi.

BNP Paribas SA kıdemli emtia stratejisti Harry Tchilinguirian, hazırladığı raporda, "Yatırımcılar altından uzaklaşıyor," dedi ve "Metale güvenli liman alımlarının da gelmemesi ile birlikte, Fed'in bilançosunu daraltması parasal koşulların sıkılaşmasınsağlayacak ve doların kazançlarını korumasına yardımcı olacak" şeklinde görüş bildirdi.

Altın Londra saati ile 10:25'te yüzde 0.4 aşağıda 1,223.20 dolar seviyesinde işlem görüyordu ve Salı günkü kayıplarını daha da genişletti. ETF varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, 2,153.6 tona inerek 14 Mart'tan bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Oanda Corp. Asya Pasifik işlem müdürü Stephen Innes, "Doların güçlü kalması ile birlikte, altın fiyatları görünebilir bir gelecekte aşağı yönlü baskı altında kalmalı, zira altın dolar ve hisse senetlerinin mevcut konumları dikkate alındığında cazibesini yitirmiş durumda" dedi.

Diğer değerli metallerden;

Spot gümüş yüzde 0.7 düşerek ons başına 15.4637 dolara indi ve bu metal de son bir yılın en düşük seviyesini gördü.

Platin yüzde 0.9 düşerek ons başına 810.27 dolara geldi ve son 10 yılın en düşük seviyesi yakınlarında seyrediyor.

Palladyum fazla değişmeyerek ons başına 913.54 dolarda kaldı ve Nisan ayından bu yana en zayıf seviyesi civarında seyretti.

(13:05'te güncellendi)