Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

Dolar/TL kuru, Perşembe gününü yurt içinde 5.50'li seviyelerde kapatmasının ardından yurt dışındaki işlemlerde yükselişini sürdürerek Asya'da 5.70'lere kadar tırmandı.

Türk Lirası, bu sabah saatlerinde kayıplarını genişleterek TSİ 09:16'da dolar karşısında en yüksek 6.2826'dan alıcı buldu. Euro/TL sabah saatlerinde en yüksek 7.2254'ten işlem görürken, sterlin/TL 8.0368'yi gördü. TL, 2018'de en fazla değer kaybeden gelişen piyasa parası oldu.

Piyasanın açılması sonrasında gözler Bakan Albayrak'ın "Yeni Ekonomi Modeline"  konuşmasına ve Merkez Bankası'na döndü.

Dolar karşısında TL satıcılı işlemlere karşın öte yandan Borsa İstanbul (BIST) 100 Endeksi Perşembe günü de yükselişini sürdürdü. Gösterge endeks, rekor işlem hacmiyle günü 97 bin puanın üzerinde tamamladı.

Günün ilk yarısında yüzde 0.40 düşerek yaklaşık 96,800 puana gerileyen BIST 100 Endeksi, TSİ 15:45'te yüzde 1.8 ekside 95,438 puan oldu.

Türkiye tahvil piyasasında ise 10 yıllıkların faizi yüzde 20.67 olurken, 2 yıl vadelilerin faiziyse yüzde 24.56 seviyesinde artıda seyrediyor. Türkiye'nin 5 yıllık CDS primiyse 400 baz puanın üzerini gördü.

Yatırımcıların dikkati bugün yurt içi tarafta ABD'li Papaz Andrew Brunson da dahil ikili ilişkileri ilgilendiren konuları görüşmek üzere ABD'ye giden heyet ile ilgili haberlerde olacak.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Yeni Ekonomik Model'in çerçevesine ilişkin konuşmasına başladı.

UZMAN GÖRÜŞLERİ

Sparta & Co. Kurucu Ortağı Taner Özarslan Bloomberg HT'ye "İlk önce doların tansiyonunun düşmesi lazım. ABD ile ilişkiler en temel problem. Uluslararası tahvillerde de ciddi satış baskısı var. Hem Türkiye bonoları, hem bankaların çıkardığı tahviller ciddi yükselişlerde. O yüzden dövizin tansiyonunun düşmesi çin adımlar gerekecek"

Piyasa Eylül'ü beklemeden muhtemelen Merkez Bankası'ndan bir adım bekliyor ama MB'nin adımı tek başına yeterli olmayacaktır. ABD ile ilişkilerin düzelmesi temel kriter gibi görünüyor çünkü oradaki fonlar satışlarını kuvvetlendirmiş gibi..." değerlendirmesini yaptı.

Vakıf Portföy Araştırma Uzmanı Batuhan Başavcı bugün açıklanacak yeni ekonomik modele dair "Daha temkinli, daha ayakları yere basan, 'sorunun ne olduğunu biliyoruz' tarzddında açıklamalar bekliyorum." dedi.

Piyasalara dair Başavcı "Borsada nominal bazlı değer kaybı yaşanmazken dolar bazlı kayıp yaşanıyor..Özellikle ABD tarafındaki gelişmeler yakından izlenecek. Küresel konjonktür de bizi desteklemiyor. Bu yeni ekonomik modeli olsun, OVP olsun 'bazı şeylerin farkındayız ve bir şeyler yapmaya çalışıyoruz' şeklindeki açıklamaların piyasalara etki edeceğini düşünüyorum.

MB müdahalesinden öte daha komplike bir müdahale şeklinin daha faydalı olabileceğini düşünüyorum" yorumunu yaptı.

Spinn Danışmanlık Kurucu Ortağı Özlem Derici Şengül "yeni ekonomik modelde daha uzun vadel bir bakış açısı görmeyi isteriz...Üretim stratejisi olarak bir plan konması lazım. Öncelikler ortaya konup, alt politikaların açıklanmasını bekliyoruz" diye konuştu.

İstanbul Portföy Yönetici Ortağı Tufan Deriner "Dikkatli olunması gerek..Eğer sistematik risk olmadığı düşünülürse borsada alım yapmak istenecektir ama öncelikle kurun rahatlaması lazım." dedi.