Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

Dolar/TL kurunda geçtiğimiz hafta kaydedilen sert yükselişin ardından dikkatler -Hürriyet Gazetesi'nden Vahap Munyar'ın aktardığı üzere- Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın duyurduğu aksiyon planlarında olacak.

Kurdaki dalgalanmaya karşı aksiyon planı hazırladıklarını bildiren Bakan Albayrak'ın “Bankalarımızla birlikte kurdaki bu dalgalandırmanın en fazla etkilendiği kesim olan reel sektör firmalarımızın KOBİ’ler dahil durumlarıyla ilgili aksiyon planımızı hazırladık. Bankalarımız ve BDDK ile beraber gerekli önlemleri hızlı bir şekilde alacağız.” dediği belirtildi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), dün gece geç saatlerde swap işlemlerine sınırlama getirildiğini açıkladı. Açıklamada bankaların TL verip Döviz aldıkları swap işlemlerinin bankaların en son hesapladıkları yasal özkaynaklarının yüzde 50’sini geçemeyeceği belirtildi.

Merkez Bankası, sabah saatlerinde TL ve döviz likidite yönetimine ilişkin tedbirleri açıkladı. Ayrıca TCMB, TL ve yabancı para cinsinden zorunlu karşılık oranlarını indirdi.

Alınan önlemler ve rahatlatıcı açıklamalarla haftanın ilk işlem gününde 6.4469'a kadar gerileyen dolar/TL kurunda dikkatler Bakan Albayrak'ın duyurduğu aksiyon planları üzerinde olacak.

Türkiye'de 2 yıl vadeli hazine tahvillerinin faizi TSİ 08:50 itibariyle yüzde 24.80 seviyesinde bulunuyor. 10 yıllıkların faiziyse yüzde 22.11 seviyesinde yatay seyrediyor. Türkiye 5 yıllık CDS primi 400 geçtiğimiz hafta 400 baz puanı aşmıştı.