Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, iki haftalık düşüşün ardından, yatırımcıların dikkatlerini enflasyonda karışık sinyaller gönderen ABD verilerine çevirmeleri ile birlikte doların zayıflaması sonrası, haftayı kazançla geçmeye yöneldi.

Spot altın yüzde 0.3 yükselerek Singapur saati ile 12:45'te ons başına 1,205.11 dolara çıktı.

ABD'de çekirdek enflasyon Ağustos ayında beklenmedik bir şekilde zayıflarken, haftalık işsizlik başvuruları 48 yılın en düşük seviyesine inerek sıkı işgücü piyasasını işaret etti.

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi bu hafta yüzde 0.9 geriledi ve Şubat ayından bu yana en kötü haftalık performansını gerçekleştirmeye yöneldi.

Oversea-Chinese Banking Corp. ekonomisti Barnabas gan, "Enflasyon gevşerken, ücret baskıları, işgücü piyasasındaki sıkılığın etkisi ile artıyor ve enflasyon için potansiyel yukarı hareketi işaret ediyor," dedi ve "Altın fiyatlarını yönlendiren faktörleri belirlerken, enflasyon züerinde çok fazla durulması konusunda temkinliyiz. Zira güçlü dolar ve ticaret gerilimleri güçlü faktörler olarak kalmaya devam ediyor" şeklinde görüş bildirdi.

ABC Bullion başekonomisti Jordan Eliseo, "Altın piyasasında bir miktar açık kapama alımları görebiliriz. Zira spekülatif pozisyonlar kaydadeğer bir şekilde artmış durumda" dedi.

Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu'nun haftalık verilerine göre, para yöneticilerinin altında net kısa pozisyon sayısı 4 Eylül haftasında, Haziran 2006'ya kadar giden veriler dikkate alındığında, rekor seviyeye yüksemiş durumda. Bu veri bu akşam güncellenecek.

Diğer değerli metallerden;

Spot gümüş yüzde 0.5 yükselerek ons başına 14.2357 dolara çıktı.

Platin yüzde 0.6 prim yaparak ons başına ons başına 807.80 dolara ulaştı ve bu hafta yüzde 3.3 yükselerek Şubat ayından bu yana en büyük haftalık kazancına yöneldi.

Palladyum yüzde 0.2 değer kazanarak ons başına 984 dolara yükseldi.