Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

Dolar ve güvenli liman olarak bilinen para birimleri, piyasanın son gelişmelerin ardından risk almaya yönelmesinin ardından baskı altında kalırken, sterlin, İngiltere'de enflasyonun beklenmedik bir şekilde hızlanması ile birlikte 10'lar Grubu paralarındaki kazançlara öncülük etti.

Çin, ihracatı desteklemek için yuanı devalue etmeyeceğini açıklayarak ABD tarifelerine karşı göreceli olarak ılımlı bir tavır aldı. Jopolitik endişeler de, Kuzey ve Güney Kore'nin nükleer silahlardan arınma konusunda ilk kez somut adımlar konusunda anlaşmaya varmaları ile azaldı.

ABD para biriminin 10'lar grubu ülkelerinin paralarına karşı seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi haftalık kaybını artırırken, sterlin son iki aydan bu yana ilk kez kısa süreliğine 1.32 dolar seviyesinin üzerini gördü.

Sterlin dolar karşısında yüzde 0.5 değer kazanrak 1.3215 seviyesine kadar yükseldi ve 17 Temmuz'dan bu yana en yüksek seviyesini gördü. İnhiltere'de açıklanan veriler, enflasyonun Ağustos ayında yıllık bazda yüzde 2.7'ye çıktığını gösterdi. Temmuz ayında yüzde 2.5 seviyesinde gerçekleşen bu verinin, Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre yüzde 2.4'e yavaşlaması bekleniyordu.

Dolar/yen paritesi, Japonya Merkez Bankası'nın Temmuz ayındaki politika değişikliklerinin etkilerini görebilmek için beklemeyi seçerek para politikasını değiştirmemesinina rdından fazla değişmeyerek 112.37 seviyesinde kaldı.

Euro/Dolar paritesi ise, Euro Bölgesi hisse senetlerinin hafifçe yükselmesi ile birlikte 1.17 civarıda dalgalandı, ancak kazançlarını 1.1750 seviyesine sürdüremedi.