Advertisement

Hong Kong hisseleri, Çin'in ABD'li yetkililerle planlanan ticaret görüşmelerini iptal etmesi sonrasında ABD hisse senedi vadelileri ve Avustralya Doları'yla birlikte düştü.

Yen Pazartesi günkü erken kazancını sildi. Avustralya ve Yeni Zelanda dolarları, ABD ile Çin arasındaki yeni gümrük tarifesinin devreye girmesiyle güçsüz seyrini sürdürdü. Asya'da işlem hacmi, Çin ve Japonya'nın tatil nedeniyle kapalı olmasından dolayı düşük seyretti.

Hong Kong hisseleri geriledi. Gayrimenkul geliştirme şirketleri, en büyük finansman kaynaklarının önemli ölçüde bozulabileceği endişeleriyle değer kaybetti. Hong Kong'da bankalararası borçlanma maliyeti, beklenen faiz artırımı öncesinde likiditenin daralmasıyla Aralık 2008'den beri en sert artışını kaydetti.

ABD ile Çin arasında tırmanan ticaret gerginliği, Asya hisselerinin iki haftalık güçlü kazancını test edecek. JPMorgan Chase & Co., stratejisinde ticaret savaşının “üçüncü kademesini” hesaba katmaya başladığını belirtti. Buna göre Çin ithalatının tamamına uygulanacak vergi, Çin'in büyümesini ve ABD hisselerini olumsuz etkileyebilir.

Fed bu hafta para politikası toplantısını gerçekleştirecek; toplantıdan bu yılın üçüncü faiz artırımının çıkması bekleniyor. Piyasalar ise Aralık'ta gidilebilecek diğer bir faiz artırımını giderek daha fazla fiyatlıyor.

Hindistan'da ise merkez bankası ve düzenleyici kurum, ülkenin finansal piyasalarında son dönemde yaşanan gelişmeleri yakından takip ettiğini ve “uygun adımları” atmaya hazır olduklarını dile getirdi. Asya'nın bu yıl en iyi performans gösteren finansal sektör hisseleri, volatilitenin ani bir şekilde yükselmesinden olumsuz etkilenmişti.

Hisse senetleri

Hong Kong Hang Seng Endeksi, yerel saat ile 12:15'te yüzde 1.3 ekside seyretti. Gayrimenkul geliştiricileri kayıplara öncüük etti.

Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yatay seyretti.

Yeni Zelanda'da S&P/NZX 50 Brüt Endeksi yüzde 0.6 düştü.

S&P 500 vadelileri yüzde 0.2 geriledi.

Döviz

Yen, dolar karşısında fazla değişmeyerek 112.59 seviyesinden işlem gördü.

Avustralya Doları yüzde 0.3 değer kaybederek 72.69 ABD centinden işlem gördü.

Çin dışında işlem gören yuan, dolar karşısında yüzde 0.3 geriledi.

Euro/Dolar paritesi 1.1741 seviyesinden alıcı buldu.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 yükseldi.

Tahviller

ABD'de 10 yıl vadeli hazine tahvillerinin faizi Cuma günü 1 baz puanın altında yükselerek yüzde 3.06'ya yükseldi. ABD Hazine tahvilleri, Tokyo'daki tatil nedeniyle Londra seansıyla birlikte işlem görmeye başlayacak.

Emtia

WTI petrolün varili yüzde 1.1 yükselerek 7158 dolardan alıcı buldu.

Altın yüzde 0.3 düşerek onsu 1,196.92 dolar seviyesinden işlem gördü.