Advertisement

Asya hisse senetleri, yatırımcıların küresel ticarete ilişkin görünümü ve ABD siyasetini değerlendirmesiyle Salı günü karışık bir seyir izledi. Dolar yönünü yukarı çevirirken ABD 10 yıllıklarının faizi yüzde 3'ün üzerinde kaldı. Petrol dört yılın zirvesinde işlem gördü.

Japonya hisse senetleri, traderların tatilden dönmesiyle tırmandı. Çin hisseleriyle uzun hafta sonunun ardından geriledi. Avustralya hisseleri fazla değişmedi. Hong Kong'da hisse senetlerinin Pazartesi günü ticaret endişeleriyle değer kaybetmesi sonrasında piyasalar Salı günü kapalı olacak. Güney Kore'de de piyasalar Salı günü açılmayacak.

Çin'in vergi tehdidinden vazgeçilmediği sürece ABD'li yetkililerle görüşmeyeceği açıklamasının ardından sanayi hisseleri S&P 500 Endeksi'nin düşüşüne öncülük etti.

Siyasi tansiyonun yükselmesi ve ABD – Çin ticaret tartışması, küresel ekonominin gümük tarifelerinin olumsuz etkisini dengeleyebileceği iyimserliğiyle ardı ardına iki haftadır güçlü yükseliş kaydeden küresel hisse senetlerini test ediyor.

Fed'in bu hafta gerçekleştireceği para politikası toplantısından bu yılın üçüncü faiz artırımı çıkması bekleniyor. Fed politika yapıcılarının gelecek birkaç yıla ilişkin politika faizi tahminleri de piyasalar açısından önemli olacak.

JPMorgan Global Strategic Bond Fund portföy yöneticisi Iain Stealey, Bloomberg Television ile gerçekleştirdiği mülakatta “Daha da ilginç olan gelecek yıl kaç kez faiz artırımına gidilmesinin beklendiği. Enflasyon hedefin üzerinde, bu yüzden bu şekilde yavaş normalleşmeye devam edebilirler. Ticaret ilişkin söylemlerde bir sertleşme olmadığı sürece duracaklarını sanmıyorum.” dedi. Stealy, bu yıl iki kez daha, 2019'un ilk yarısında da iki kez faiz artırımına gidilmesini bekliyor.

Hisse senetleri

Japonya'da Topix Endeksi, Tokyo saatiyle 14:00'te yüzde 0.5 yükseldi.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.8 düştü.

Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi fazla değişmedi.

S&P 500 endeks vadelileri yatay seyretti. Dayanak endeks Pazartesi günü yüzde 0.4 geriledi.

Döviz

Yen, dolar karşısında 112.87'de yatay seyretti.

Çin dışında işlem gören yuan dolar karşısında 6.8647 seviyesinden alıcı buldu.

Bloomberg Doalr Spot Endeksi yüzde 0.1 arttı.

Euro/Dolar paritesi 1.1741'den işlem gördü.

İngiliz Sterlini yüzde 0.1 değer kaybederek 1.3103'ten alıcı buldu.

Tahviller

ABD'de 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi yüzde 3.09 seviyesinin hafif üzerinde yatay seyretti. 10 yıllıkların faizi Mayıs'tan beri en yükseğine yakın.

Avustralya'da 10 yıllıkların faizi 5 bazp uan artarak yüzde 2.76 oldu.

Emtia

WTI petrolün varili, Pazartesi günü yüzde 2.2 değer kazanması sonrasında yüzde 0.3 yükselerek 72.26 dolara çıktı.

Altının onsu 1,199.04 dolar seviyesinde yatay seyretti.

LME'de işlem gören bakır yüzde 1.7 düşerek tonu 6.245 dolardan alıcı buldu.