Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, Fed'in faiz artırımlarına devam etmesi ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın güçlü ekonomi ile birlikte 2019 yılında da faiz artırımı yolunun açık olduğunu işaret etmesinin ardından üst üste altıncı ayı da kayıpla geçmeye yöneldi.

Spot altın Londra saati ile 07:24'te ons başına 1,183.07 dolar civarında yatay seyrediyordu. Metal bu ay yüzde 1.5 değer kaybetti.

Altın Perşembe günü ons başına 1,181.96 dolar ile Ağustos ortasından bu yana en düşük seviyesini gördü.

ABD para biriminin G-10 ülkelerinin paraları karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi, dayanıklı tüketim malları ve çekirdek PCE verilerinin beklentileri aşması ile birlikte Perşembe günü yüzde 0.5 yükseldikten sonra yatay seyretti.

Dolar üst üste ikinci çeyreği de kazançla geçmeye yöneldi ve yılbaşından bu yana yüzde 2 tırmandı.

ABC Bullion baş ekonomsti Jordan Eliseo, e-posta yoluyla yaptığı değerlendirmede, "Altın 1,180 dolar civarındaki al ya da bırak seviyelerine yaklaşıyor," dedi ve "Bu seviyelerin altına düşüş, piyasanın muhtemelen Fed'in şahin tonunu ve faiz artırımlarını sürdürmesi ile birlikte baskı altında kalmaya devam etmesinin de etkisiyle, 1,150 dolar seviyesinin aşağı yönde kırılmasının yolunu açabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Diğer değerli metallerden;

Spot gümüş yüzde 0.2 yükselerek ons başına 14.2812 dolara çıktı ve üst üste dördüncü ayı kayıpla geçmeye yöneldi.

Platin yüzde 0.1 düşerek ons başına 809.45 dolara indi ve Eylül ayında yüzde 2.7 yükselerek üç aylık düşüşünü sonlandırmaya hazırlanıyor.

Palladyum yüzde 0.1 yükselerek ons başına 1,086.40 dolara çıktı ve Ocak ayında ulaştığı rekor zirveye hareketlendi. Metal bu ay yüzde 11 yükselerek Ocak 2017'den bu yana en büyük aylık kazancını gerçekleştirmeye hazırlanıyor.