Advertisement

(14:30'da güncellendi)

Olumsuz hava Salı günü, popülist İtalyan hükümetinin maliye planlarının temkinli olma sebepleri listesinde en üst sıraya tırmanması ile birlikte piyasalara hakim oldu. Euro düşüşünü beşinci güne taşırken, Avrupa hisse senetleri ve ABD endeks vadeli kontratları Asya hisselerindeki düşüşleri takip etti ve ABD Hazine tahvilleri ve Almanya tahvilleri değer kazandı.

Avrupa ortak para birimi euro, İtalya'da parlamento alt meclisi bütçe komisyonu başkanının ülkesinin mali sorunlarının kendi para birimleri olsaydı çözülebileceğini kaydetmesi ve Avrupa Komisyonu başkanının Yunanistan benzeri bir kriz uyarısında bulunmasının ardından son altı haftanın en düşük seviyesine geriledi. İtalya'nın euroda vazgeçme yolunda bir planı olmadığı yolundaki açıklamalar piyasalardaki tedirginliği azaltmadı ve Avrupa'nın daha güvenli olarak nitelenen "çekirdek tahvilleri" değer kazandı. Stoxx Europe 600 Endeksi, İtalya hisselerindeki düşüşlerle birlikte geriledi ve son altı günde sadece ikinci kez aşağı yönde hareket etti.

Dolar, riskten kaçınma havasının hakim olması ile birlikte önemli para birimlerinin neredeyse tümü karşısında değer kazanırken, gelişen piyasa varlıkları değer kaybetti. Sterlin, Brexit ve iktidardaki Mug-hafazakar parti'nin yıllık konferansının haber başlıklarını domine etmesi ile birlikte değer kaybetti. Günün başlarında, Asya seansında Hong Kong hisseleri, traderların tatil nedeniyle uzayan haftasonu tatilinden geri dönmeleri sonrası diğerlerine göre daha düşük performans gösterdi ve Avustralya ve Güney Kore'de işlem gören hisseler de değer kaybetti. Japonya hisseleri ise, Nikkei 225 Endeksi'nin 1991'den bu yana en yüksek seviyesinden kapanmasının ardından hafifçe yükselmesi ile birlikte diğer Asya piyasalarınına göre ters yönde hareket etti.

ABD, Kanada ve Meksika'nın anlaşmaya vararak Nafta ticaret anlaşmasını yeniden canlandırması hafta başında küresel risk iştahının artmasına yol açarken, yatırımcı güveni, piyasalara yönelik bir dizi tehditten dolayı kırılganlığını sürdürdü. İtalya'nın dışında, Çin donanmasının Güney Çin Denizi adaları yakınlarında bir ABD füze destroyerinin önünü kesmesi Çin ile ABD arasındaki gerginliğin yeniden artmasına neden oldu. Öte yandan, Washington'daki siyasi drama, ABD Başkanı Donald Trump'ın Yüksek mahkeme adayına ilişkin haberlerin gelmeye devam etmesi ile birlikte sürüyor. Bu olayın yansımaları Kasım ayındaki Kongre ara seçimlerinde etkili olabilir ve yönetimin gündeminini etkileyebilir.

Diğer taraftan, petrol, ABD'de yavaşlayan petrol çıkarma faaliyetinin İran ve Venezuela'da üretimin azalmasından doğan arz endişelerini daha da artırması ile birlikte yaklaşık dört yılın en yüksek seviyesi yakınında seyretti. Endonezya rupisi, enflasyonun tahminlerin altında kaldığını gösteren verinin açıklanmasından bir gün sonra, 1998'den bu yana ilk kez dolar karşısında düşerek 15,000 seviyesini kırdı.

Piyasalarda bu hafta izlenecek önemli olaylar şöyle;

*İngiltere Başbakanı Theresa May 3 Ekim'de Birmingham'da konuşacak.
*Hindistan Merkez Bankası'nın politika kararı Cuma günü açıklanacak.
*ABD'de Cuma günü istihdam verileri açıklanacak.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saati ile 11:04'te yüzde 0.8 aşağıda seyrediyordu ve yaklaşık 2 haftanın en düşük seviyesine indi.
*Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.3 geriledi.
*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.6 ile yaklaşık dört haftanın en büyük düşüşünü gerçekleştirerek bir haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine geriledi.
*Almanya'da DAX Endeksi yüzde 0.9 kayıpla yaklaşık iki haftanın en düşük seviyesine indi.
*MSCI Gelişem Piyasa Endeksi yüzde 1.5 düşerek iki haftanın en düşük seviyesine geriledi.
*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.8 düşerek iki haftanın en düşüğüne indi.

Para Birimleri

*Bloomber Dolar Spot Endeksi yüzde 0.4 tırmanarak üç haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı.
*Euro dolar karşısında yüzde 0.5 düşerek 6 haftanın en düşüğüne indi ve düşüşünü beşinci güne taşıdı.
*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.6 kayıpla 1.2958 seviyesine indi ve üç haftayı aşkın sürenin en düşüğünü gördü.
*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.2 yükselerek 113.73 seviyesine çıktı.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi üç baz puan düşerek yüzde 3.06'ya indi.
*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi dört baz puan kayıpla yüzde 0.43'e inerek yaklaşık 3 haftanın en düşüğüne geriledi.
*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi beş baz puan düşerek yüzde 1.542'ye indi.
*İtalya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 10 baz puan yükselerek yüzde 3.403 ile dört yılı aşkın sürenin zirvesine ulaştı.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) değişmeyerek varil başına 75.30 dolarda kaldı ve yaklaşık dört yılın zirvesi yakınındaki seyrini sürdürdü.
*Altın yüzde 0.3 yükselerek ons başına 1,192.50 dolara çıktı.

(14:30'da güncellendi)