Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, yatırımcıların dikkatlerini Trump yönetiminin Çin ile uzayan ekonomin anlaşmazlığa zemin hazırlayabilecek ticaret anlaşmalarına çevirmeleri ve petrolün yaklaşık dört yılın en yüksek seviyesine çıkması ile birlikte yukarı yönde hareket etti.

Petroldeki sert yükseliş, altını petrole oranla daha ucuz hale getirdi. Bir ons altın ile şimdi 16 varil Batı Teksas petrolü alınabiliyor. Bu 2014'ten bu yana en düşük seviyeyi işaret ediyor. Altın güçlenen dolardan ve artan ABD faizlerinden olumsuz etkilenirken, petroldeki yükselişlerden dolayı yüksek enflasyon beklentileri altın için destekleyici bir unsur olabilir.

Çin piyasaları bu hafta tatil nedeniyle kapalı.

Spot altın, Pazartesi günü yüzde 0.2 düştükten sonra yüzde 0.3 yükselerek, Singapur saati ile 13:08'de, ons başına 1,191.91 dolara tırmandı.

Metal Cuma günü 1,180.89 dolar ile Ağustos ortasından bu yana en düşük seviyesini gördü.

Bloomber Dolar Spot Endeksi yatay seyretti.

Societe Generale SA Asya Pasifik araştırma müdürü ve küresel emtia stratejisti Mark Keenan, Bloomberg TV'ye yaptığı değerlendirmede, "altında görülen potansiyel küçük çaplı sıçrama kısa pozisyonların kapatılmasından dolayı gerçekleşti," dedi ve "Altında pozisyonlanma aşırı uçlarda. Çok büyük miktarda kısa pozisyon var. Bu kısa pozisyonlar muhtemelen birkaç trader tarafından tutuluyor ve bu traderların elinde çok büyük miktarlı pozisyon var. Bu da oldukça sert bir kısa pozisyon kapama rallisine neden olabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Keenan, ayrıca, Gümüş halen orta vadede, faiz görünümü, düşük güvenli liman alımları ve zayıf fiziki talebin sarı metali olumsuz etkilemesi ile birlikte, altına göre daha iyi performans gösteriyor" değerlendirmesinde bulundu.

Altın-gümüş rasyosu 82 civarında ve geçen ay 84.9 ile gördüğü 1995'ten bu yana en yüksek seviyesinin yakınında. Bu durum beyaz metalin potansiyel bir yükseliş öncesinde olduğunu işaret ediyor.

Diğer değerli metallerden;

Spot gümüş yüzde 0.5 yükselerek ons başına 14.5597 dolara çıktı.

Platin yüzde 0.3 değer kazanrak 826.14 dolara ulaştı.

Palladyum yüzde 0.2 primle ons başına 1,062.25 dolara yükseldi.