Advertisement

(15:30'da güncellendi)

ABD endeks vadeli kontratları ve Avrupa hisse senetleri, İtalya hükümetinin harcamaları azaltabileceğine ilişkin haberlerin yatırımcıların tedirginliğinin azalmasına yardımcı olması ile birlikte yukarı yönde hareket etti. İtalya tahvilleri ralli yaparken, ABD Hazine ve Almanya tahvilleri geri çekildi.

İtalya tahvilleri, Corriere della Sera gazetesinin haberine göre İtalya'nın taslak bütçe planının önceki teklifi revize ederek bütçe açığının GSYH'ya oranını 2021'de yüzde 2'ye düşürmeyi öngörmesi ile birlikte dört günlük düşüşün ardından sıçradı. İtalya Başbakan Yardımcısı Luigi Di Maio, bakanların 2019 sonrası bütçe açığı hedefini düşürmenin yollarını tartıştığını teyit etti. Euro bu gelişmelerin ardından ilk önce yükseldi, ancak Avrupa seansının ilerlemesi ile birlikte kazancını geri verdi.

Diğer tarafta, Aston Martin hisseleri, ilk halka arzda şirketin rakip şirket Ferrari NV ile eşit fiyatlanmasının ardından ilk işlem gününde sert düştü. Türk Lirası, enflasyondaki sert yükselişin ardından düştü. Sterlin, İngiltere Başbakanı Theresa May'in önemli bir konuşma yapmasının ardından dalgalandı.

Bluebay Asset Management baş yatırım sttartejisti David Riley Bloomberg TV'ye yaptığı değerlendirmede, "Genel getiriye baktığımızda, gelecek yıl için yüzde 2.4 açık hedefinin İtalya kamu borcunu patlayıcı bir yola sokacağını düşünmüyorum," dedi ve "Piyasada görmekte olduğumuz oldukça dramatik bir fiyatlama. Önümüzdeki haftalarda ve aylarda faiz farklarında daralma bekliyorum" şeklinde görüş bildirdi.

Yatırımcıların bu hafta, Avrupa siyasetinin ve gelişen piyasa sorunlarının etkilerinin halen gündemin üst sıralarında olması ile birlikte tedirginliği devam ediyor. ABD ve Çin savaş gemilerinin Güney Çin Denizi'nde çatışmanın eşiğine gelmesi, ticaret savaşından dolayı zaten bozuk olan bu iki ülke ilişkilerini daha da kötüleştirdi. Öte yandan, ABD Hazine tahvil faizleri, Fed Başkanı Jerome Powell'ın ücret artışlarından memnun olduğunu, ancak düşük işsizliğin fiyatları daha agresif bir politika sıkılaştırmasına yol açacak denli yükseltmesini beklemediğini söylemesinin ardından son aralığın üst sınırına yakın seyretmeye devam edtti.

Öte yandan, MSCI Asya Pasifik Endeksi, Japonya ve Güney Kore hisselerinin öncülüğünde üst üste üçüncü günde de düştü. Endonezya ve Hindistan para birimleri yükselen petrol fiyatlarının baskısı altında kaldı. Ham petrol New York'ta varil başına 75 doların üzerinde seyretti ve yaklaşık dört yılın en yüksek seviyesi yakınlarında dalgalandı.

Hindistan'da dikkatler ayrıca, Başbakan Narendra Modi’nin hükümetinin Infrastructure Leasing & Financial Services Ltd.'nin kontrolünü alması ve grubun karşı karşıya kaldığı temerrütleri sonlandırmayı taahhüt etmesine de çevrildi.

Piyasalarda bu hafta izlenecek önemli olaylar şöyle;

*İngiltere Başbakanı Theresa May Çarşamba günü partisinin yıllık konferansında konuşacak.
*ABD'de aylık ADP özel sektör istihdam verisi Çarşamba günü ve resmi Eylül ayı tarım dışı istihdam verisi ise Cuma günü açıklanacak.
*Hindistan Merkez Bankası politika toplantısını Cuma günü gerçekleştirecek.

Hisse Senetleri

*Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları Londra saati ile 07:18'de yüzde 0.3 yukarıdaydı ve yaklaşık iki haftanın zirvesine çıktı.
*Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.5 ile yaklaşık iki haftanın en büyük yükselişini gerçekleştirdi.
*Almanya'da DAX Endeksi yüzde 0.4 düştü.
*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.6 ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük yükselişini yaptı.
*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.7 gerileyerek iki haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.
*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.2 düşerek iki haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine geriledi.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 yükseldi.
*Euro dolar karşısında yüzde 0.05'ten az düşerek 1.1546 ile yaklaşık altı haftanın en düşük seviyesine indi ve düşüşünü altıncı güne taşıdı.
*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.1 düşerek 1.2971 ile yaklaşık dört haftanın en düşük seviyesine indi.
*Yen dolar karşısında yüzde 0.2 düşerek 113.84 seviyesine geriledi.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan yükselerek yüzde 3.07 seviyesine çıktı.
*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan tırmanarak yüzde 1.534 seviyesine yükseldi.
*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi iki baz puan ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük yükselişini gerçekleştirerek yüzde 0.44 seviyesine ulaştı.
*İtalya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 8 baz puan ile iki haftayı aşkın sürenin en büyük düşüşünü gerçekleştirerek yüzde 3.374'e indi ve son bir haftada ilk kez aşağı yönde hareket etti.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.1 ile son bir haftanın en büyük düşüşünü gerçekleştirerek varil başına 75.16 dolara indi.
*Altın yüzde 0.1 kayıpla ons başına 1,202.65 dolara geriledi.

(15:30'da güncellendi)