Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, ABD Hazine tahvil faizleri ve doların yükselmesi ve Ray Dalio ve Stan Druckenmiller gibi milyarder para yöneticilerinin yükselen borç seviyelerinin bir sonraki finansal krizi tetikleyebileceği uyarılarının da etkisiyle yatay bir seyir izledi.

ABD'de Çarşamba günü açıklanan güçlü ekonomik veriler, 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvil faizlerinin 2011'den bu yana en yüksek seviyesine çıkmasına neden olurken, Fed Başkanı Jerome Powell, ekonomi ile ilgili olumlu değerlendirmelerini tekrarladı ve merkez bankasının er ya da geç faizi büyümeyi sınırlamaya başlayacağı seviyelere yükselteceğini kaydetti. Altın bu haberlerle düştü, ancak halen, genellikle ters yönde hareket ettiği dolar ile birlikte yükseldi. Bu durum, altının potansiyel gücünü işaret ediyor.

Spot altın, Çarşamba günü yüzde 0.5 düşmesin,n ardından Singapur saati ile 11:45'te ons başına 1,196.90 dolar seviyelerinde yatay seyretti.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, dün yüzde 0.4 yükseldikten sonra yüzde 0.3 daha tırmandı.

ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, Çarşamba günü 12 baz puan yükseldikten sonra yüzde 3.18 seviyesinde seyretti.

Sydney'de ABC Bullion küresel genel müdürü Nicholas Frappell, "ABD Hazine tahvil faizlerindeki hareket, 10 yıllıkların piyasasının kendi teknik faktörleri ile birlikte keskin olabilir," dedi ve "Altının yüksek faizlere ve güçlü dolara reaksiyonu, piyasada halen kaydadeğer miktarda kısa pozisyon olması ve bu yüzden düşüşlerin normalden daha fazla destek bulmasından dolayı daha az agresif oldu" şeklinde görüş bildirdi.

Frappell, fiyatların kısa vadede 1,194 dolar seviyesine gerileyebileceğini, ancak dolardaki güçlü seyir ve faizlerdeki keskin yükselişe rağmen boğaların tekrar güven kazanıyor gibi göründüğünü sözlerine ekledi.

Diğer değerli metallerden,

Spot gümüş yüzde 0.4 düşüşle ons başına 14.5820 dolara geriledi.

Platin yüzde 0.4 kayıpla ons başına 822.31 dolara indi.

Palladyum yüzde 0.1 inerek ons başına 1,058.10 dolara düştü.

Çin piyasaları tatil nedeniyle kapalıydı.