Advertisement

(13:35'te güncellendi)

Hisse senetleri Cuma günü, oldukça sıkıntılı geçen haftanın son gününde Çin'den gelen güçlü dış ticaret verilerinin etkisiyle geniş tabanlı bir toparlanma gerçekleştirdi. Dolar sakin seyrederken, ABD Hazine tahvil faizleri hafifçe yükseldi.

Stoxx Europe 600 Endeksi, sanayi metallerdeki yükselişten dolayı madencilik hisselerinde görülen kazançların öncülüğünde, son üç günde ilk kez yukarı yönde hareket etti. Ancak endeks bu yükselişe karşın, Şubat ayından bu yana en büyük haftalık düşüşüne yöneldi. ABD endeks vadeli kontratları da yükseldi ve Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi'nin, ABD piyasaları açıldığında, 6 gün süren düşüş serisinin sona erebileceğini işaret etti. MSCI Asya Pasifik Endeksi, Hong Kong ve Güney Kore piyasalarında işlem gören hisse senetlerinin öncülüğünde, Mayıs ayından bu yana gördüğü en düşük seviyeden yükseldi. Yuan, Bloomberg'in ABD Hazine Bakanlığı uzmanlarının Çin'in para birimini manipüle etmediği sonucuna vardığı yolundaki haberininin ardından geri çekildi.

Çin dış ticaret verileri, ABD ile kötüleşen ticaret ilişkilerine karşın içeride ve dışarıdaki güçlü talebin etkisi ile, ihracat yükselirken, ithalatın güçlü kaldığını gösterdi. Bu durum, Fed'in izlediği para politikasına ilişkin endişelerin olduğu bir ortamda, Şubat ayından bu yana görülen en sert hisse senedi satış dalgasının gelmesine katkıda bulunan ticaret savaşının etkilerine ilişkin endişelerin azalmasına neden oldu. Bazı traderlar düzeltmenin alım fırsatı yaratıp yaratmadığını tartışırken, dikkatler üçüncü çeyrek kar sezonuna çevrildi. ABD'de bugün kar açıklayacak bankalar arasında JPMorgan Chase & Co., Citigroup Inc. ve Wells Fargo & Co.  yer alıyor.

Singapur'da Oanda Corp. Asya Pasifik işlem müdürü Stephen Innes, "Haftasonuna doğru daha da risk azaltması olabilir. Zira yatırımcılar daha defansif bir pozisyonlanma içinde," dedi ve "Ancak bu durum önemli bir fırsat penceresi açmıyor" şeklinde görüş bildirdi.

Traderlar, Trump yönetiminin döviz kurları konusunda merakla beklenen bir rapor yayınlamaya hazırlanmaları ile birlikte, ABD Hazine Bakanlığı uzmanlarının Hazine Bakanı Steven Mnuchin'e Çin'i kuru manipüle etmediği yolunda rapor verdiğine ilişkin haberin ardından yuanı izleyecek.

Öte yandan, gelişen piyasa hisseleri iki yılı aşkın sürenin en büyük yükselişine yöneldi ve gelişen ülke paralarının önemli kısmı dolar karşısında değer kazandı. Batı Teksas petrolü (WTI) toparlanmasına karşın Mayıs ayından bu yana en büyük haftalık kaybına yöneldi. Altın gerilerken, bakır sanayi metallerindeki yükselişlere öncülük etti.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saati ile 10:45'te yüzde 0.7 yükseldi ve üç haftayı aşkın sürenin en büyük kazancına yöneldi.
*S&P 500 endeks vadeli kontratları yüzde 0.9 ile 14 haftanın en büyük yükselişini yaptı.
*MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi yüzde 0.4 yükseldi.
*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.9 tırmandı.
*Almanya'da DAX 30 Endeksi yüzde 0.7 yükseldi.
*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 2.2 ile 2 yılı aşkın sürenin en büyük yükselişini gerçekleştirdi ve bir haftayı aşkın süredir ilk kez yukarı yönde hareket etti.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.05'ten az düştü.
*Euro dolar karşısında yüzde 0.1 gerileyerek 1.1584 seviyesine indi.
*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.1 düştü.
*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.1 düşerek 112.32 seviyesine indi ve bir haftayı aşkın süredir ilk kez değer yitirdi.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 2 baz puan yükselerek yüzde 3.17'ye çıktı.
*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan yükselerek yüzde 0.53'e tırmandı.
*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan gerileyerek yüzde 1.667'ye indi.
*Japonya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puandan az yükselerek yüzde 0.15'e çıktı.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 1 ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük yükselişini gerçekleştirerek varil başına 71.67 dolara ulaştı.
*Altın yüzde 0.4 düşerek ons başına 1,219.64 dolara geriledi.
*Bakır yüzde 0.7 yükselerek pound başına 2.82 dolara çıktı ve bir haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesini gördü.

(13:35'te güncellendi)